Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na proste w przygotowaniu, smaczne, puszyste i delikatne ciasto z budyniowym wnętrzem. Ciasto z budyniem to świetny dodatek do popołudniowej kawy lub smaczny, samodzielny deser.
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 30
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 43
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 277
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 30
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 43
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 277
Składniki
Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Masa budyniowa: Do garnuszka wlewamy 150 ml mleka i zagotowujemy je z 2 łyżkami mleka i 1 łyżeczką masła. Do drugiej części mleka wsypujemy 1 opakowanie budyniu, mieszamy i łączymy energicznie z mlekiem w garnuszku. Powstałą masę odstawiamy do ostygnięcia i przystępujemy do przygotowania ciasta. Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je z cukrem, szczyptą soli i cukrem waniliowym. Następnie (cały czas miksując) dodajemy żółtka, ostudzone masło i doprowadzamy do powstania jednolitej konsystencji. Do miski wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, ubitą mikserem masę i wlewamy około 150 ml mleka. Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki*. *Ciasto jest dość rzadkie
Następnie wnętrze foremki (keksówki o wymiarach 25 cm x 12 cm) smarujemy masłem i obsypujemy je kaszą manną. Do tak przygotowanej formy wlewamy część ciasta i układamy na nim rodzynki. Następnie wlewamy masę budyniową, a na koniec masę pokrywamy pozostałą częścią ciasta. Wszystko w 4 prostych krokach: ciasto - rodzynki - masa budyniowa - ciasto.
Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 45 - 50 minut*. * przed końcem pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest dobrze upieczone. Następnie posypujemy je cukrem pudrem. Ciasto kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu, tak aby uniknąć wypłynięcia masy budyniowej. Upieczone ciasto pozostawiamy do ostygnięcia.