Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche i delikatne ciasto z budyniem ,wiórkami i makiem. Dodatek maku jest nie planowany. Po prostu zabrakło mi kokosu, ale wyszło smacznie
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12413
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1402
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13336
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5648
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12413
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1402
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13336
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5648
Składniki
Budyń rozpuszczamy w 1 szklance mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Do wrzącego wlewamy rozprowadzony proszek mieszamy do zagotowania. Budyń odstawiamy do wystudzenia
CIASTO KRUCHE: Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia dodajemy cukier ,jajka, i pokrojone na małe kawałki masło. Zagniatamy ciasto. Blaszkę ( u mnie 24×30 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta wałkujemy placek tak żeby pokrył spód i boki blaszki. Na ciasto wykładamy przestudzony budyń.
MASA KOKOSOWA: 2 białka ubić na pianę, dodawać stopniowo cukier. Ubijać aż cukier się rozpuści. Następnie dać żółtka wiórki kokosowe i roztopione masło. Wszystko wymieszać. Wyłożyć na budyń. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec na złoty kolor ( u mnie ok 45 min bez termoobiegu) * ponieważ miałam za mało wiórek dodałam suchego maku w proporcji pół na pół * można udekorować ciasto w dowolny sposób ja polałam czekoladą w esy - floresy