Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 25 Ocena: 211
Dodano: 19.01.2020
Odsłon: 1028
> 6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Budyń rozpuszczamy w 1 szklance mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Do wrzącego wlewamy rozprowadzony proszek mieszamy do zagotowania. Budyń odstawiamy do wystudzenia
CIASTO KRUCHE:
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia dodajemy cukier ,jajka, i pokrojone na małe kawałki masło. Zagniatamy ciasto. Blaszkę ( u mnie 24×30 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta wałkujemy placek tak żeby pokrył spód i boki blaszki. Na ciasto wykładamy przestudzony budyń.
MASA KOKOSOWA:
2 białka ubić na pianę, dodawać stopniowo cukier. Ubijać aż cukier się rozpuści. Następnie dać żółtka wiórki kokosowe i roztopione masło. Wszystko wymieszać. Wyłożyć na budyń. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec na złoty kolor ( u mnie ok 45 min bez termoobiegu)
* ponieważ miałam za mało wiórek dodałam suchego maku w proporcji pół na pół
* można udekorować ciasto w dowolny sposób ja polałam czekoladą w esy - floresy
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Maudie 19 stycznia 2020Zgłoś do usunięcia
Wspaniałe :) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz