Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z budyniem, rabarbarem i bezą

Ciasto z budyniem, rabarbarem i bezą

Autor:

Przepisów i artykułów: 576 Ocena: 7972

Dodano:

Odsłon: 1235

Kruche ciasto z masą budyniową. Ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką. Ciasto z lukrem cytrynowym, wyszło bardzo dobre.

Składniki

  • CIASTO: -3 jajka -150 g. cukru -szczypta soli -300 g. masła
  • -500 g. mąki -3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA BUDYNIOWA: -1 l. mleka -5 żółtek(białka do bezy)
  • -2 budynie waniliowe z cukrem -1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • RABARBAR: -550 g.rabarbaru na czysto -3 łyżki cukru
  • BEZA: -5 białek -150 g. cukru
  • -1 czerwony kisiel -ok.100 ml. oleju
  • LUKIER CYTRYNOWY:
  • -150 g. cukru pudru -sok z 1/2 cytryny -gorąca woda
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto z budyniem, rabarbarem i bezą

Przygotowanie

  1. ciasto-Zmiksować masło z cukrem i jajkami. Przesiać mąkę z proszkiem i zmiksować na niższych obrotach miksera. Odłożyć 1/4 na kruszonkę a resztę zagnieść. Wylepić blaszkę 30X40 cm. wyłożoną papierem do pieczenia.

  2. Ciasto podpiec 15 min. w 175*C. a potem trochę ostudzić.

  3. masa- Żółtka rozmieszać z budyniem i 1 szklanką mleka. Resztę mleka zagotować i ugotować budyń. Ostudzić często mieszając i wyłożyć na podpieczone ciasto.

  4. rabarbar-Dzień wcześniej, obrać i pokroić na kawałki rabarbar. Zasypać cukrem i odstawić na noc do lodówki. Potem odsączyć i rozsypać na placku.

  5. beza- Białka ubić ze szczyptą soli, potem stopniowo dodawanym cukrem. Następnie przesiać kisiel,(może być budyń) wymieszać a na koniec wymieszać z olejem. Mieszać delikatnie i nie długo. Łyżką poukładać na placku a potem delikatnie wyrównać.

  6. Pozostawione ciasto, porozkładać jako kruszonkę.

  7. Piec ok.1 godz. w 175 *C. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem do pieczenia, jak za mocno brązowieje.

  8. lukier-Cukier puder przesiać, dodać sok z cytryny i stopniowo po troszku gorącej wody. Mieszać do lejącej papki, ale nie za rzadkiej. Przelać do buteleczki z dziobkiem, albo nabierać łyżką i polać ciasto w esy-floresy.Kroić jak dobrze stężeje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń