Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z połówkami gruszek, przykryte pierzynką z bezy i kruszonką.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10962
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1181
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11642
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 890
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10962
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1181
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11642
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 890
Składniki
Białka oddzieliłem od żółtek i ubiłem z nich pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie dodawałem powoli 4 łyżki cukru nadal ubijając. Gotową pianę odstawiłem na bok. Margarynę pokroiłem na drobne kawałki, dosypałem cukier i zmiksowałem. Następnie dodawałem po jednym żółtku. Mąkę wymieszałem z proszkiem do pieczenia i przesiewając dodałem do powstałej masy. Mieszałem podlewając mlekiem.
Gruszki obrałem i wydrążyłem gniazda nasienne. Ciasto przełożyłem na blachę, powtykałem gruszki (gniazdami w dół) a następnie przykryłem je pianą z białek. Z masła, maki i cukru przygotowałem kruszonkę, rozcierając je w rękach aż powstały „grudki”.
Ciasto posypałem kruszonką , piekłem 45 minut w 180 stopniach. Użyłem foremki 23*27, ale następnym razem wezmę większą.