Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z jabłkami i bezą o smaku krówki

Ciasto z jabłkami i bezą o smaku krówki

Autor:

Przepisów i artykułów: 576 Ocena: 8245

Dodano:

Odsłon: 9087

Jabłecznik na kruchym spodzie z bezą i kruszonką. Wyszedł pyszny.

Składniki

  • CIASTO:
  • -5 żółtek (białka do bezy) -100 g. cukru -200 g. masła -100 g. smalcu
  • -500 g. mąki krupczatki -3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA JABŁKOWA:
  • -2 kg. jabłek tartych -1 cukier waniliowy
  • -1 galaretka malinowa -2 łyżki pokruszonych biszkopcików
  • BEZA O SMAKU KRÓWKI:
  • -12 białek+szczypta soli(dodałam z poprzedniego ciasta)
  • -200 g. cukru -2 duże budynie o smaku krówki -125 ml.oleju
  • DO OPRÓSZENIA: -cukier puder
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto z jabłkami i bezą o smaku krówki

Przygotowanie

  1. ciasto-Żółtka zmiksować z cukrem, masłem i smalcem.Masło i smalec powinne mieć temperaturę pokojową. Przesiać do tego mąkę z proszkiem, dodać śmietanę i zmiksować, na gruby żwirek. Odsypać mniej niż połowę i włożyć do lodówki, będzie to kruszonka.Resztę zagnieść i poskubać na blaszkę (30x40) wyłożoną papierem do pieczenia. Potem wyklepać, maczając palce w mące.

  2. Podpiec 15 min. w 175 *C. Odstawić do przestygnięcia.

  3. owoce-Jabłka, obrać zetrzeć na tarce jarzynowej. Odcisnąć z soku, dodać cukier, suchą galaretkę i biszkopciki. Wymieszać i rozsypać na podpieczonym placku.

  4. beza-Białka ubić ze szczyptą soli potem po trochu dodawanym cukrem. Przesiać budyń i szpatułką wymieszać ale nie długo.Na koniec wmieszać olej, wyłożyć na jabłka i rozsmarować.Oczywiście można tyle białek nie dawać, zrobić z połowy.

  5. kruszonka- Pozostawione ciasto, rozkruszyć na bezie.

  6. Piec 50-60 min. w 175 *C. Jak ciasto za mocno brązowieje, przykryć papierem do pieczenia.

  7. Po przestygnięciu, oprószyć cukrem pudrem. Kroić jak dobrze stężeje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń