Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie Tym razem chciałabym się podzielić przepisem na pyszne ciasto z jabłkami, ciasto jest popularne ale jeżeli ktoś jeszcze takiego ciasta nie piekł, to polecam wypróbować przepis.
Zraziki wieprzowe w sosie pomidorowym to danie jednogarnkowe, które często go...
Odsłon: 4450
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21668
Zraziki wieprzowe w sosie pomidorowym to danie jednogarnkowe, które często go...
Odsłon: 4450
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21668
Składniki
Najpierw przygotuję ciasto (ciasto można przygotować ręcznie lub miksera): Na blat wysypuję mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, dodaję dobrze schłodzony tłuszcz (pokrojony) i pocierając dłońmi łączę ze sobą składniki. Następnie dodaję żółtka, śmietanę i zagniatam ciasto. Gotowe ciasto zawijam w folię spożywczą i odkładam do lodówki na około 40 minut.
W tym czasie przygotuję kruszonkę: Na blat wysypuję mąkę, dodaję cukier, masło i pocierając dłońmi łącze składniki, tak aby powstały grudki. Gotową kruszonkę przekładam do miseczki i wstawiam do lodówki.
Ciasto nakłuwam nożem lub widelcem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i podpiekam około 20 minut (piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu), tak aby góra ciasta delikatnie się zrumieniła.
W tym czasie gdy podpiekam ciasto przygotuję budyń i jabłka: Do miseczki wlewam około 1 szklanki mleka, pozostałe mleko wlewam do garnka, dodaję masło i zagotowuję. Do mleka w miseczce dodaję budyń, cukier i dokładnie mieszam. Następnie gdy mleko w garnku się zagotuje, dodaję rozpuszczony budyń, dokładnie mieszam i gotuję. Budyń gotuję około 1 minuty, cały czas mieszając aby się nie przypalił.
Obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka, kroję na mniejsze kawałki.
Końcowe przygotowanie ciasta: Na podpieczone i gorące ciasto nakładam pokrojone jabłka.
Na jabłka daję gorący budyń i równo rozsmarowuję. Staram się aby budyń nie dotykał papieru dookoła foremki, ponieważ podczas pieczenia może się przypalić. Górę posypuję kruszonką.
Tak przygotowane ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę jeszcze około 50 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
Po upieczeniu, ciasto wyjmuję z piekarnika i odstawiam do wystudzenia w foremce. Gdy ciasto wystygnie, to zdejmuję obręcz z foremki i pozostawiam do całkowitego wystudzenia. Ciasto najlepiej się kroi po kilku godzinach od upieczenia, gdy jest zupełnie zimne. Ciasto z jabłkami i budyniem jest gotowe, można się częstować, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa