Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z jabłkami i budyniem

Ciasto z jabłkami i budyniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 65 Ocena: 410

Dodano:

Odsłon: 21621

Wspaniałe połączenia kruchego ciasta, orzeźwiających, kruchych jabłek i słodkiego, rozpływającego się w ustach, budyniu. Ciasto jest naprawdę pyszne. Polecam, tym bardziej, że ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej, 250 g zimnego masła, 1 szklanka cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka ś
  • 1 i 1/2 litra mleka , 4 torebki budyniu śmietankowego albo waniliowego
  • 1 i 1/2 kg jabłek, Cynamon
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto z jabłkami i budyniem

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać i pokroić w grube plasterki. Oprószyć cynamonem.

    W misce wymieszać przesianą mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. W osobnej szklance rozbełtać jajka ze śmietaną. Wlać do mąki i przemieszać składniki widelcem. Dodać pokrojone w kostkę masło. Zagnieść całość na jednolite ciasto i wstawić do lodówki na czas przygotowywania budyniu.

    Zagotować litr mleka, a w pozostałej części rozpuścić budynie (jeśli używamy budyniu bez cukru, dosłodzić zawiesinę zgodnie z przepisem na opakowaniu). Całość wlać na gotujące mleko i mieszać do zgęstnienia całości - ok. 2-3 minut.

    Blachę o wymiarach około 20x35cm wyłożyć papierem do pieczenia.

    Połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno blachy, ponakłuwać widelcem. Na cieście równomiernie ułożyć kawałki jabłek, a następnie wylać na nie budyń. Na koniec rozwałkować drugą część ciasta i położyć na budyniu. Ponownie ponakłuwać z wierzchu widelcem.

    Piec 45-50 minut w 180stopniach. Kroić po wystudzeniu, można posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń