Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniałe połączenia kruchego ciasta, orzeźwiających, kruchych jabłek i słodkiego, rozpływającego się w ustach, budyniu. Ciasto jest naprawdę pyszne. Polecam, tym bardziej, że ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu.
Dzisiaj danie z podrobów czyli ozorki w sosie chrzanowym , danie proste i łat...
Odsłon: 230
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 270
Oponki dubajskie to deser, który zainspirowała popularność czekolady dubajski...
Odsłon: 1058
Dzisiaj danie z podrobów czyli ozorki w sosie chrzanowym , danie proste i łat...
Odsłon: 230
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 270
Oponki dubajskie to deser, który zainspirowała popularność czekolady dubajski...
Odsłon: 1058
Składniki
Jabłka obrać i pokroić w grube plasterki. Oprószyć cynamonem. W misce wymieszać przesianą mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. W osobnej szklance rozbełtać jajka ze śmietaną. Wlać do mąki i przemieszać składniki widelcem. Dodać pokrojone w kostkę masło. Zagnieść całość na jednolite ciasto i wstawić do lodówki na czas przygotowywania budyniu. Zagotować litr mleka, a w pozostałej części rozpuścić budynie (jeśli używamy budyniu bez cukru, dosłodzić zawiesinę zgodnie z przepisem na opakowaniu). Całość wlać na gotujące mleko i mieszać do zgęstnienia całości - ok. 2-3 minut. Blachę o wymiarach około 20x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno blachy, ponakłuwać widelcem. Na cieście równomiernie ułożyć kawałki jabłek, a następnie wylać na nie budyń. Na koniec rozwałkować drugą część ciasta i położyć na budyniu. Ponownie ponakłuwać z wierzchu widelcem. Piec 45-50 minut w 180stopniach. Kroić po wystudzeniu, można posypać cukrem pudrem.