Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z kaszy manny na kefirze

Ciasto z kaszy manny na kefirze

Autor:

Przepisów i artykułów: 461 Ocena: 2938

Dodano:

Odsłon: 464

Dwukolorowe ciasto na kefirze. Ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia, mało pracochłonne i nie wymaga wielu składników. Jest puszyste i wilgotne. Niby proste, a bardzo smaczne. Dla mnie to idealny deser na co dzień lub na weekend.

Składniki

  • 500g kefiru naturalnego
  • 1szkl. kaszy manny
  • 1szkl. mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki sody spożywczej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki naturalnego kakao
  • 2 duże jajka
  • 1szkl. cukru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 100g masła
  • Polewa:
  • 3 łyżki mleka
  • 100g czekolady (u mnie mleczna i gorzka)
  • wiórki kokosowe do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto z kaszy manny na kefirze

Przygotowanie

  1. Składniki do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Kefir przełożyłam do miski. Wsypałam do niego kaszę maną, mąkę pszenną tortową, proszek do pieczenia i sodę spożywczą. Wymieszałam łyżką i odstawiłam na około 30 minut do napęcznienia. Jajka wbić do miski i zmiksować z miękkim masłem, cukrem zwykłym i waniliowym na puszystą masę. Masę jajeczną przełożyłam do kaszy z mąką i kefirem i wymieszałam łyżką. Tortownicę o wymiarach 25x25cm wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam połowę ciasta. Do pozostałego ciasta dodałam kakao i wymieszałam. Ciemne ciasto wyłożyłam na jasne i przemieszałam widelcem. Ciasto piekłam ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu wystudziłam na kratce. Mleko podgrzałam i wrzuciłam do niego połamaną na kawałki czekoladę. Mieszałam, aż czekolada całkowicie się rozpuściła. Czekoladą posmarowałam wierzch ciasta i posypałam wiórkami kokosowymi. Ciasto można kroić, gdy czekolada zastygnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń