Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z kremem i pianką czekoladową z orzechami

Ciasto z kremem i pianką czekoladową z orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 243 Ocena: 8478

Dodano:

Odsłon: 8899

Ciasto składa się z kakaowego biszkopta, masy oraz czekoladowej pianki, całość posypana jest orzechami.

Składniki

  • przepis na blaszkę 25x25cm
  • BISZKOPT -3 jajka -2 białka (z masy) -0,5szkl cukru
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 szklanka mąki pszennej tortowej -5 łyżek oleju
  • -5 łyżek wody -1,5 łyżki kakao
  • KREM -1 litr mleka -3/4 szklanki cukru -1 cukier waniliowy
  • -2 żółtka (białka dajemy do biszkopta) -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
  • -2 łyżki mąki pszennej -250g masła lub margaryny
  • PIANKA CZEKOLADOWA -200g czekolady deserowej -350ml śmietany 30% -2 łyżki cukru pudru
  • DODATKOWO -kilka orzechów włoskich zmielonych na drobno
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto z kremem i pianką czekoladową z orzechami

Przygotowanie

  1. BISZKOPT

    Dno blaszki o wymiarach 25x25cm wykładamy papierem do pieczenia.

    Jajka wraz z białkami ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia, dodajemy kakao,olej i wodę, całość miksujemy na gładką masę.
    Przekładamy ją do blaszki i pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni do suchego patyczka.
    Biszkopt studzimy.

  2. KREM

    Do miski wlewamy około szklankę mleka, resztę dajemy do garnka i stawiamy na gazie

    Do mleka dodajemy żółtka, mąkę, budyń,cukier,cukier waniliowy i wszystko miksujemy.

  3. Powstałą masę wylewamy na gotujące się mleko i mieszamy do zgęstnienia jak budyń. Studzimy.
    ***ja sobie zawsze ten budyń przygotowuję wieczorem dzień przed pieczeniem ciasta.***

  4. Gdy budyń jest zimny do miski dajemy masło lub margarynę w temp pokojowej i ucieramy ją na puch, stopniowo dodajemy budyń i miksujemy na gładki krem.

  5. Krem wykładamy na biszkopt.
    Ciasto wstawiamy do lodówki.

  6. PIANKA

    Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy nad kąpielą wodną. ***ważne by była to czekolada dobrej jakości-wtedy ładnie się roztopi.
    Roztopioną czekoladę chwilkę studzimy.

  7. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy czekoladę i miksujemy na gładką masę.

  8. Powstałą masę wykładamy na krem.
    Orzechy mielimy i posypujemy nimi ciasto.

  9. Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

    Wtedy pianka ładnie się zetnie i nabierze musowej konsystencji.
    Polecam gorąco, ciasto jest pyszne :)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 17 września 2018 Zabieram, bo jest ... fajne i smakuśne. A jakby tak troszkę ajerkoniaku do kremu ? Czy to już byłaby rozpusta ? :):)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń