Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z majonezem i jabłkami

Ciasto z majonezem i jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1028 Ocena: 7082

Dodano:

Odsłon: 4567

Lubicie zwykłe ciasta szybkie w wykonaniu ? Podam Państwu bardzo prosty i szybki przepis na zwykłe ciasto z dodatkiem majonezu oraz jabłek pokrojonych w drobniejszą kostkę i dodatkiem cynamonu

Składniki

  • 5 jajek rozmiar M,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego,
  • 2 szklanki mąki tortowej Basia,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki majonezu Heelmanns - majonez babuni,
  • 3 jabłka papierówki,
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto z majonezem i jabłkami

Przygotowanie

  1. Do miski wbić całe jajka i wsypać cukier całość dokładnie zmiksować na najwyższych obrotach miksera na jednolitą masę jajeczną. Do zmiksowanej puszystej masy wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dodać aromat kto jaki lubi oraz majonez najlepiej gdy jest mocno gęsty. Całość zmiksować do połączenia się składników a następnie dodać jabłka obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w mniejszą kostkę, wymieszać za pomocą łyżki

  2. Gdy mamy już wymieszane ciasto z jabłkami wtedy przelać je do blaszki 33 na 22 wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu ciasto obsypać cynamonem ( chyba że ktoś nie lubi cynamonu można go pominąć ). Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 55 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia i tak zwanego suchego patyczka, 10 minut przed końcem pieczenia można nakryć folią aluminiową aby ciasto się nie spaliło. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia

  3. Jak już ciasto przestygło oddzielić je od papieru do pieczenia, posypać cukrem pudrem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto bardzo dobrze oddziela się od papieru nie przykleja się. Czas przygotowania ciasta jest krótki jedynie czas oczekiwania puki się upiecze jest dłuższy ale to w niczym nie przeszkadza aby zjeść pyszne ciasto

  4. Ostudzone całkowicie ciasto bardzo dobrze się kroi nie ma zakalca a przede wszystkim jest bardzo smaczne. Dodany majonez w ogóle nie jest wyczuwalny, aromat mogą państwo dać według swego uznania kto jaki lubi. Takie ciasto idealnie nadaje się na weekend do popołudniowej kawy z przyjaciółmi i nie tylko

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń