Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z mąki kukurydzianej ze śliwkami

Ciasto z mąki kukurydzianej ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 539 Ocena: 7385

Dodano:

Odsłon: 17094

Pyszne i pachnące latem. Ma słoneczny i ciepły kolor.

Składniki

  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jaja (M)
  • 1/2 kostki margaryny + łyżka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • kruszonka;
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1/3 kostki margaryny
  • śliwki węgierki
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto z mąki kukurydzianej ze śliwkami

Przygotowanie


  1. Wykonanie ciasta;

    Margarynę zmiksować z cukrami na puch. Dodawać stopniowo po całym jajku. Następnie po łyżce mąki przesianej z proszkiem. Miksować do połączenia składników. Nie ma sensu dłużej.

    Wykonanie kruszonki;

    Zimną margarynę posiekać z mąką i cukrami. Pokruszyć palcami. Jeżeli konsystencja będzie za mokra, należy dosypać troszkę mąki. Kruszonka ma się kruszyć w palcach.

    Piekarnik rozgrzać do temperatury 160*
    Na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blaszkę, wylać ciasto, ułożyć śliwki i wysypać kruszonkę.

    Piez 30 minut z termoobiegiem.

    Blachę można wyłożyć papierem do pieczenia zamiast smarować jej. Ja ze względu na formę o kształcie nieregularnym wybrałam ten pierwszy wariant.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 02 września 2017 Przepyszne ciacho! :) Niebo dla oka i podniebienia <3

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

izek 01 września 2017 Wyobraziłam sobie zapach tego ciasta, musi pachnieć obłędnie. Ciepłe ciasto i kubek mleka - marze o tym teraz, natychmiast!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 31 sierpnia 2017 Jakie Gosiu wyszło Ci pyszne i kruchutkie ciacho...super..:)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń