Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z malinami, bitą śmietaną i marsalą

Ciasto z malinami, bitą śmietaną i marsalą

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 161

Dodano:

Odsłon: 2013

Smakuje bajecznie i zachwyca!

Składniki

  • mąka tortowa 350 g
  • Do ciasta: masło 200 g (w temperaturze pokojowej)
  • jajka 2 szt. (w temperaturze pokojowej)
  • marsala (można zastąpić słodkim wermutem) 120 g
  • sok pomarańczowy świeży 60 g
  • cukier 120 g
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • szczypta soli
  • gałka muszkatowa na czubku łyżeczki
  • parę kropelek aromatu waniliowego
  • tarta skórka cytryny 1 łyżeczka
  • malina 500 g (polowa do ciasta, reczta na ozdobienie)
  • Do bitej śmietany: śmietanka 30%
  • cukier wg smaku
  • parę kropielek aromatu wanilowego
  • Do polewy 50 g masła
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać przez sito do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i gałką muszkatową.

  2. Osobno wymieszać marsalę i sok pomarańczowy.

  3. Mąkę podzielić na trzy części, marsalę z sokiem na dwie.

  4. Masło ucierać z cukrem ok. 8 min.

  5. Po czym dodawać po 1 jajku i znów ucierać ok. 1 min.

  6. Dodać aromat waniliowy i tartę skórkę cytrynową, delikatnie wymieszać.

  7. Następnie szybko ale ostrożnie mieszając dodać 1/3 mąki i połowę marsalę, potem znowu 1/3 mąki, resztę marsalę i resztę maki.

  8. Tortownicę o średnicę 21 cm nasmarować masłem.

  9. Ciasto dać do tortownicy i wyłożyć na ciasto połowę maliny.

  10. Upiec ciasto w temperaturze 200 stopni 20 minut.

  11. 50 g masła rozpuścić na słabym ogniu.

  12. Potem zmniejszyć temperaturę do 170 stopni.

  13. Ciasto polać rozpuszczonym masłem i upiec jeszcze ok. 20 minut. Gotowość sprawdzić patyczkiem.

  14. Gotowe ciasto wystudzić.

  15. Śmietankę ubić z cukrem, dodać aromat waniliowy.

  16. Górę ciasta nasmarować bitą śmietaną i ozdobić malinami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń