Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakuje bajecznie i zachwyca!
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 25
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3498
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 112
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 839
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 25
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3498
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 112
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 839
Składniki
Mąkę przesiać przez sito do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i gałką muszkatową.
Osobno wymieszać marsalę i sok pomarańczowy.
Mąkę podzielić na trzy części, marsalę z sokiem na dwie.
Masło ucierać z cukrem ok. 8 min.
Po czym dodawać po 1 jajku i znów ucierać ok. 1 min.
Dodać aromat waniliowy i tartę skórkę cytrynową, delikatnie wymieszać.
Następnie szybko ale ostrożnie mieszając dodać 1/3 mąki i połowę marsalę, potem znowu 1/3 mąki, resztę marsalę i resztę maki.
Tortownicę o średnicę 21 cm nasmarować masłem.
Ciasto dać do tortownicy i wyłożyć na ciasto połowę maliny.
Upiec ciasto w temperaturze 200 stopni 20 minut.
50 g masła rozpuścić na słabym ogniu.
Potem zmniejszyć temperaturę do 170 stopni.
Ciasto polać rozpuszczonym masłem i upiec jeszcze ok. 20 minut. Gotowość sprawdzić patyczkiem.
Gotowe ciasto wystudzić.
Śmietankę ubić z cukrem, dodać aromat waniliowy.
Górę ciasta nasmarować bitą śmietaną i ozdobić malinami.