Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z mandarynkami

Ciasto z mandarynkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2454

Dodano:

Odsłon: 2922

Ciasto czekoladowe, z lekkim kremem z kefiru i dużo mandarynek. Świeże, soczyste, po prostu pyszne. :)

Składniki

  • Ciasto: 125g masła, 100g cukru, 4 jajka, 200g mąki, 1 op. proszku do pieczenia, 40g kakao, łyżeczka rumu
  • Krem: 2 małe puszki mandarynek, 500ml kefiru, 100g cukru, 20g żelatyny, 200g śmietany 30%
  • Dekoracja: mandarynki, listki melisy
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem, nastepnie kolejno dodawać jajka i rum, cały czas miksując.
    W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy jajecznej i wymieszać delikatnie.

  2. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Prostokątną formę wysmarować masłem i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia.

  3. Ciasto wyłożyć do formy i wygładzić powierzchnię. Piec ok. 25 minut. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić.

  4. Mandarynki osączyć, sok zachować. Kefir wymieszać z cukrem i 3 łyżkami soku z mandarynek. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, po czym rozpuścić podgrzewając. Rozpuszczoną żelatynę dodać do kefiru i wymieszać.

  5. Śmietanę ubić i razem z cząstkami mandarynek dodać do kremu kefirowego, wymieszać. Krem wyłożyć na ciasto i wyrównać powierzchnię. Ciasto wstawić do lodówki na 4 godziny.

  6. Przed podaniem ciasto pokroić i udekorować cząstkami mandarynek i listkami melisy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń