Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z masą bananową z musem czekoladowym

Ciasto z masą bananową z musem czekoladowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 367 Ocena: 4128

Dodano:

Odsłon: 9752

Długo zajęło mi przygotowanie tego przepisu. Podchodziłam do niego dość sceptycznie bo nie jestem zwolennikiem bananów w masie. Postanowiłam jednak zaryzykować i powiem Wam szczerze efekt zaskoczył nawet mnie ;) Ciasto jest wyśmienite, w szczególności mus czekoladowy!

Składniki

  • Biszkopt kawowy:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • 1 łyżka kakao (płaska)
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • Masa bananowa:
  • około 600 g obranych bananów
  • sok z połowy cytryny
  • 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (dobrze schłodzona)
  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej
  • Mus czekoladowy:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (dobrze schłodzona)
  • 2 łyżeczki żelatyny
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto z masą bananową z musem czekoladowym

Przygotowanie

  1. Do przygotowania tego ciasta użyłam tortownicy o średnicy 28 cm.

    Przygotowania rozpoczynamy od biszkoptu. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w 180° z termoobiegiem do tzn. suchego patyczka. Powinien być gotowy po niecałych 15 minutach. Pozostawiamy do wystudzenia.

  2. Galaretki rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i pozostawiamy do lekkiego stężenia. W międzyczasie mikserem rozdrabniamy banany i skrapiamy sokiem z cytryny, aby zapobiec ich sczernieniu. Kremówkę ubijamy z cukrem wanilinowym. Dodajemy rozdrobnione banany, jogurt i tężejącą galaretkę. Dokładnie, ale niezbyt długo mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Masę przekładamy na wystudzony biszkopt i pozostawiamy do schłodzenia i stężenia.

  3. Śmietankę na mus podgrzewamy z połamanymi czekoladami do momentu rozpuszczenia się czekolad. Uważamy, żeby nie zagotować kremówki. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i dodajemy do śmietanki. Pozostawiamy do wystudzenia. Następnie kremówkę ubijamy (aby uzyskać bardziej puszysty efekt można dodać śmietanfix’u) i wykładamy na masę bananową. Całość schładzamy.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń