Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z masą krówkową i mascarpone z śmietaną

Ciasto z masą krówkową i mascarpone z śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 612 Ocena: 5012

Dodano:

Odsłon: 485

Pyszny i sprawdzony klasyk: biszkopt przełożony masą krówkową, udekorowany kremem z bitej śmietany i sera mascarpone i posypany startą czekoladą. Pysznie i ...kalorycznie:)

Składniki

  • biszkopt:
  • jajka 6 szt
  • mąka pszenna 0,5 szklanki
  • mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka płaska
  • woda 3 łyżki
  • olej 3 łyżki
  • cukier 1 szklanka
  • tłuszcz do formy
  • krem krówkowy:
  • masa krówkowa 1 puszka /ok. 460 g/
  • masło 12,5 dag
  • krem:
  • mascarpone 2 op /50 dag/
  • śmietana kremówka 400 ml
  • cukier 2 łyżki
  • dodatkowo:
  • czekolada gorzka 1 tabliczka
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto z masą krówkową i mascarpone z śmietaną

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    Jajka ubijamy z cukrem na jasny gęsty krem. Następnie dodajemy wodę i olej i ubijamy jeszcze chwilę. Mąki:pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy do jajek i mieszamy łopatką. Masę przekładamy do natłuszczonej formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 30 min. Wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia - najlepiej na całą noc.
    Krem krówkowy:
    Masę krówkową /1 puszka - czasem puszka ma 450 g a czasem 470 g - w tym przypadku te 20 g nie stanowi wielkiej różnicy:)/
    ucieramy ręcznie z miękkim masłem. Biszkopt przekrawamy na dwa płaty, pierwszy płat smarujemy masą i przykrywamy drugim płatem.
    Krem z mascarpone:
    Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem na pół sztywno a następnie /nie przerywając ubijania/dodajemy po łyżce sera mascarpone. Gotowy krem przekładamy na ciasto, wyrównujemy, dekorujemy startą na tarce gorzką czekoladą i odstawiamy do lodówki na min. 2 godz.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń