Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla mnie ciasto idealne.
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 43
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 56
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 288
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 43
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 56
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 288
Składniki
Ciasto: Z podanych składników zarobić ciasto kruche, wyłożyć na brytfannę. Piec w piekarniku o temperaturze 180 st, do momentu, aż ciasto będzie dobrze zrumienione. Masa jabłkowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier i cukier waniliowy. Masę podgrzewać, doprowadzić do wrzenia. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej, następnie dodać kilka łyżek wrzątku, rozmieszać, połączyć z jabłkami. Masę wyłożyć na zimny, kruchy blat, pozostawić do zastygnięcia. Masa orzechowa: Orzechy wymieszać z cukrem. Mleko zagotować, zaparzyć nim orzechy. Masło utrzeć na pulchną masę. Stopniowo dodawać zimne orzechy, miksować aż powstanie jednolita masa. Żelatynę przygotować tak, jak do masy jabłkowej, połączyć z orzechami. Gotową masę orzechową wyłożyć na masę jabłkową. Ponownie odstawić do zastygnięcia.
Ciasto polać płynną białą czekoladą, posypać płatkami migdałów. Można również polać ciasto tradycyjną polewą czekoladową, jest wtedy równie pyszne, a ciemna czekolada fajnie kontrastuje z kolorem, dość jasnej jednak, masy orzechowej. Smacznego :)