Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z masą orzechowo- jabłkową

Ciasto z masą orzechowo- jabłkową

Autor:

Przepisów i artykułów: 790 Ocena: 49434

Dodano:

Odsłon: 16854

Dla mnie ciasto idealne.

Składniki

  • ciasto: mąka krupczatka 200g, mąka tortowa 150g, śmietana 18% 3 łyżki, margaryna 200g,
  • jajko 1 szt, żółtko 2 szt, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, cukier 150g
  • masa jabłkowa: jabłka 1.5 kg, cukier waniliowy 1 op, cukier 200g, żelatyna 15g
  • masa orzechowa: orzechy włoskie zmielone 400g, cukier puder 200g, masło 200g, mleko 200ml, żelatyna 15 g
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto z masą orzechowo- jabłkową

Przygotowanie

  1. Ciasto: Z podanych składników zarobić ciasto kruche, wyłożyć na brytfannę. Piec w piekarniku o temperaturze 180 st, do momentu, aż ciasto będzie dobrze zrumienione.

    Masa jabłkowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier i cukier waniliowy. Masę podgrzewać, doprowadzić do wrzenia. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej, następnie dodać kilka łyżek wrzątku, rozmieszać, połączyć z jabłkami. Masę wyłożyć na zimny, kruchy blat, pozostawić do zastygnięcia.

    Masa orzechowa: Orzechy wymieszać z cukrem. Mleko zagotować, zaparzyć nim orzechy. Masło utrzeć na pulchną masę. Stopniowo dodawać zimne orzechy, miksować aż powstanie jednolita masa. Żelatynę przygotować tak, jak do masy jabłkowej, połączyć z orzechami. Gotową masę orzechową wyłożyć na masę jabłkową. Ponownie odstawić do zastygnięcia.

  2. Ciasto polać płynną białą czekoladą, posypać płatkami migdałów. Można również polać ciasto tradycyjną polewą czekoladową, jest wtedy równie pyszne, a ciemna czekolada fajnie kontrastuje z kolorem, dość jasnej jednak, masy orzechowej.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

zapadka 29 grudnia 2014 Mam jeszcze jedno pytanie, a brytfanka jaka duża? Za odpowiedzi dziękuję. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zapadka 26 grudnia 2014 Mam jeszcze jedno pytanie. Jeżeli dodam galaretkę zamiast żelatyny to galaretkę sypką, czy mam ją w mniejszej ilości wody rozpuścić? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zapadka 18 grudnia 2014 Na Sylwestra na pewną upiekę ten pyszny placek. Proszę powiedzieć jaka duża blaszka do pieczenia? Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 23 marca 2014 Ciasto ładnie się prezentuję,proponuję zamiast żelatyny do jabłek - wsypać galaretkę brzoskwiniową lub pomarańczową -) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 23 marca 2014
"niebo w gębie" pod taką nazwą znam to ciacho,jest pyszne:)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka40 23 marca 2014 bardzo lubię to ciasteczko,ale nie daję żelatyny,a do jabłek daję galaretkę:)) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń