Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto biszkoptowe, kilkuwarstwowe, z jabłkami, śmietana i bezą. Przygotowanie wymaga wprawdzie cierpliwości ale goście będą zachwyceni.
Biszkopt:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem na sztywno, .
Do białek dodać żółtka, mąkę i delikatnie wymieszać łyżką lub mikserem na najniższych obrotach.
Przełożyć ciasto do dużej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180 stopniach przez około 30 minut.
Beza:
Białka ubić z cukrem na sztywno.Dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie ją wmieszaj.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć bezę do blaszki i piec w 130 stopniach przez ok. 1,5 godziny.
Mus jabłkowy:
Jabłka obrać, pokroić w cienkie plastry, podlać odrobiną wody i mieszając rozgotować w rondelku na wolnym ogniu.
Galaretkę wsypać do gorących jabłek i chwilę zagotować, mieszając aby galaretki się rozpuściły. Ostudzić. Tężejącą masę wyłożyć na ostudzony biszkopt. Foremkę wstawić do lodówki, aby przyspieszyć tężenie masy jabłkowej.
Krem:
Zimną śmietanę kremówkę ubić mikserem, pod koniec ubijania dodać śmietan-fixy i ubijać jeszcze przez chwilę. Krem wyłożyć na masę jabłkową, a na wierzchu położyć bezę.
Ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Najlepiej kroić dopiero następnego dnia
CALZONE to nic innego jak ciasto drożdżowe nadziewane pysznym mięsnym farszem.
Odsłon: 139
Lekki, smaczny deser na letnie popołudnie. Bez cukru, z pysznych polskich tr...
Odsłon: 126
Przepyszny deser bez pieczenia z efektem ombre - w dodatku w wersji mało kalo...
Odsłon: 96
Są takie dni w lecie, kiedy ostatnią rzeczą jaką chcesz zrobić to włączenie p...
Odsłon: 116
To niezwykle prosty i smaczny deser. Orzeźwiające pomarańcze doskonale kompon...
Odsłon: 33
Kruche ciastka przełożone lekkim, puszystym kremem truskawkowym zefir smakują...
Odsłon: 50
CALZONE to nic innego jak ciasto drożdżowe nadziewane pysznym mięsnym farszem.
Odsłon: 139
Lekki, smaczny deser na letnie popołudnie. Bez cukru, z pysznych polskich tr...
Odsłon: 126
Przepyszny deser bez pieczenia z efektem ombre - w dodatku w wersji mało kalo...
Odsłon: 96
Są takie dni w lecie, kiedy ostatnią rzeczą jaką chcesz zrobić to włączenie p...
Odsłon: 116
To niezwykle prosty i smaczny deser. Orzeźwiające pomarańcze doskonale kompon...
Odsłon: 33
Kruche ciastka przełożone lekkim, puszystym kremem truskawkowym zefir smakują...
Odsłon: 50
Składniki
Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem na sztywno, . Do białek dodać żółtka, mąkę i delikatnie wymieszać łyżką lub mikserem na najniższych obrotach. Przełożyć ciasto do dużej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez około 30 minut. Beza: Białka ubić z cukrem na sztywno.Dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie ją wmieszaj. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć bezę do blaszki i piec w 130 stopniach przez ok. 1,5 godziny. Mus jabłkowy: Jabłka obrać, pokroić w cienkie plastry, podlać odrobiną wody i mieszając rozgotować w rondelku na wolnym ogniu. Galaretkę wsypać do gorących jabłek i chwilę zagotować, mieszając aby galaretki się rozpuściły. Ostudzić. Tężejącą masę wyłożyć na ostudzony biszkopt. Foremkę wstawić do lodówki, aby przyspieszyć tężenie masy jabłkowej. Krem: Zimną śmietanę kremówkę ubić mikserem, pod koniec ubijania dodać śmietan-fixy i ubijać jeszcze przez chwilę. Krem wyłożyć na masę jabłkową, a na wierzchu położyć bezę. Ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Najlepiej kroić dopiero następnego dnia
Przepisy Desery
Desery
Tort z galaretek.
Desery
Sernik truskawkowy z galaretką 3D
Desery
Sernik na zimno "zamek" z owocową wkładką
Desery
Ciastka z truskawkowym zefirem
Tort z galaretek.
Pyszny orzeźwiający deser z galaretek w formie tortu bez pieczenia idealny n...
Odsłon: 29
Sernik truskawkowy z galaretką 3D
Najprostszy i najszybszy sernik z truskawkami. Ale co najważniejsze jeden z n...
Odsłon: 93