Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z owocami "na trzy czwarte"

Ciasto z owocami na trzy czwarte

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 154

Dodano:

Odsłon: 7451

Bardzo proste ,szybkie i przepyszne ciasto z serii "sezonówka". Ciasto,które można zrobić z każdym rodzajem owoców. Zaczynając od rabarbaru poprzez truskawki ,porzeczki,maliny , jagody itd -czyli na co aktualnie jest sezon lub to co lubimy najbardziej. Mrożone równierz się sprawdzą. Ciasto bez dodatku owoców będzie smaczną babką piaskową.

Składniki

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 kostki masła lub margaryny (u mnie masło)
  • Dowolne owoce ok 30 dkg lub 4-5 łodyg rabarbaru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • DODATKOWO do rabarbaru 3 łyżki cukru i bulka tarta do obtoczenia
  • cukier puder do posypania
  • cukier puder do posypania
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto z owocami "na trzy czwarte"

Przygotowanie

  1. CIASTO:
    Masło rozpuszczamy w rondelku Całe jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ciepłe masło i chwilę miksujemy do połączenia się składników.Obie mąki przesiewamy do miseczki dodajemy proszek do pieczenia mieszamy. Łączymy z masą jajeczną. Mieszamy przez chwilę aż ciasto będzie jednolitą masą. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 25 cm). Na wierzchu układamy owoce
    * WERSJA Z RABARBAREM:
    Przed przygotowaniem ciasta rabarbar należy obrać i pokroić w kostkę. Posypać cukrem odstawić aż puści sok. Następnie przecedzić na sicie i obsypać bułką tartą

  2. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka.Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń