Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na to ciasto podpatrzyłam na jednym z blogów. Zaciekawił mnie i po przeczytaniu komentarza jednej z czytelniczek bloga, że ciasto się nie udało postanowiłam je zrobić. Bo szczerze przyznam nie spodziewałam się, że to się uda bez piekarnika. I tu miłe zaskoczenie bo wyszło. Jest pyszne.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10397
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5991
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5315
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12841
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4585
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10397
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5991
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5315
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12841
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4585
Składniki
Jajka ubiłam z cukrem na puch razem z wanilią. Dodałam olej i jogurt i szybko wymieszałam. Następnie dodałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszałam tylko do połączenia składników. Ciasto podzieliłam na dwie części, do jednej dodałam kakao i wodę i wymieszałam też tylko do połączenia kakao z ciastem. Patelnię o średnicy 25 cm ( jeśli nacie o mniejszej średnicy ciasto będzie wyższe ) posmarowałam olejem, wyłożyłam ciasto jasne a na nie ciemne, lekko przemieszałam patyczkiem do szaszłyków. Pokrywką przykryłam patelnię ( musi przylegać do patelni ) i postawiłam na palniku. Piekłam ciasto przez 50 minut na bardzo małym ogniu. Ciasto trzeba kontrolować bo gdy będzie za mocny ogień to może się przypalić, ( ja miałam bardzo mały dlatego czas pieczenia był dłuższy niż u autorki przepisu ). Po upieczeniu ciasta położyłam talerz na górze i delikatnie odwróciłam patelnię aby ciasto wyszło. Gotowe ciasto posypałam cukrem pudrem