Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniałe połączenie różnych tekstur: bezy, kwaśnych owoców i mięciutkiego ciasta. Świetnie zachowuje świeżość.
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 50
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 299
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 50
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 299
Składniki
3 jajka podzielić na białka i żółtka. Białka ubijać ok. 5 minut dodawając po 1 łyżce 3/4 szklanki cukru pudru. Na koniec wsypać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i wmieszać w powstałą bezę. Do osobnej miski dodać 3 żółtka, 2 całe jajka i resztę cukru. Ubić, cały czas miksując dodawać po 1 łyżce masła. Wsypać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Porzeczki umyć, poobrywać z gałązek, obsypać 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Formę (u mnie okrągła, śr. 27 cm) wysmarować masłem i obsypać mąką, spód wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, ułożyć owoce, posmarować z wierzchu bezą. Piec 70 minut w 170°C. Po 15 minutach pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową, aby beza nie była zbyt przypieczona. Po lekkim przestygnięciu wyjąć ciasto z formy i zostawić do całkowitego ostudzenia.