Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z porzeczkami i bezą

Ciasto z porzeczkami i bezą

Autor:

Przepisów i artykułów: 93 Ocena: 685

Dodano:

Odsłon: 1207

Wspaniałe połączenie różnych tekstur: bezy, kwaśnych owoców i mięciutkiego ciasta. Świetnie zachowuje świeżość.

Składniki

  • 5 jajek (w temperaturze pokojowej)
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 150 g bardzo miękkiego masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 400 g porzeczek
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto z porzeczkami i bezą

Przygotowanie

  1. 3 jajka podzielić na białka i żółtka. Białka ubijać ok. 5 minut dodawając po 1 łyżce 3/4 szklanki cukru pudru. Na koniec wsypać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i wmieszać w powstałą bezę.

    Do osobnej miski dodać 3 żółtka, 2 całe jajka i resztę cukru. Ubić, cały czas miksując dodawać po 1 łyżce masła. Wsypać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać.

    Porzeczki umyć, poobrywać z gałązek, obsypać 1 łyżką mąki ziemniaczanej.

    Formę (u mnie okrągła, śr. 27 cm) wysmarować masłem i obsypać mąką, spód wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, ułożyć owoce, posmarować z wierzchu bezą.

    Piec 70 minut w 170°C. Po 15 minutach pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową, aby beza nie była zbyt przypieczona.

    Po lekkim przestygnięciu wyjąć ciasto z formy i zostawić do całkowitego ostudzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń