Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
O czarnych porzeczkach często zapomina się na rzecz innych owoców jagodowych. Wiele osób unika ich ze względu na zdecydowanie kwaśny smak, jednak te owoce dodane do słodkiego ciasta gwarantują mu bezkonkurencyjny sukces! Ciasto z porzeczkami na oleju przygotujesz w pół godziny, więc sięgaj po przepis za każdym razem, gdy twoi goście są już w drodze, a na stole brakuje słodkości do kawy.
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 633
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 891
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 454
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 633
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 891
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 454
Składniki
Przygotuj foremkę do pieczenia o wymiarach 11x30 cm, tzw. Keksówkę. Dokładnie wysmaruj ją masłem i wysyp bułką tartą.
Do dużej miski wbij jajka i ubij z cukrem na puszysty krem, dodaj jogurt oraz olej i nadal mieszaj do uzyskania gładkiej, błyszczącej masy. W głębokim talerzu zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, a także otartą skórką z cytryny i stopniowo dodawaj do ciasta. Przelej masę do foremki, a wierzch posyp umytymi i odszypułkowanymi porzeczkami. Następnie lekko przemieszaj ciasto widelcem wykonując esy floresy, by owoce znalazły się w środku ciasta. Placek możesz także upiec w podłużnym prodiżu.
Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz około 25-30 minut. Po upieczeniu wystudź na kratce. Ciasto podawaj udekorowane cukrem pudrem i całymi owocami porzeczek.