Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z serem i jabłkami bez pieczenia

Ciasto z serem i jabłkami bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 79 Ocena: 354

Dodano:

Odsłon: 4648

Pyszny i lekki deser serowo-jabłkowy nie wymagający pieczenia.

Składniki

  • Herbatniki jasne (np. petit beurre) - 500 g.
  • Herbatniki kakaowe - 500 g.
  • Sernik na zimno - 1 szt.
  • Jabłka (np. szara reneta) - 6 szt.
  • Czerwone galaretki (np. truskawkowe) - 2 szt.
  • Galaretka zielona (np. agrestowa) - 1 szt.
  • Śmietanka 30% - 330 g.
  • Ser biały (do ciast i serników) - 500 g.
  • Mleko 1,5% - 2 szklanki
  • Czekolada gorzka - pół tabliczki
  • Do dekoracji - rodzynki, migdały
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Blachę do pieczenia (w rozmiarach około 36x24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Układamy warstwę herbatników kakaowych. Sernik na zimno przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Wykładamy go na warstwę z herbatników kakaowych. Przykrywamy warstwą z herbatników jasnych.

  2. Jabłka ścieramy na tarce, smażymy przez około 10 min. Pod koniec smażenia wsypujemy zieloną galaretkę. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia i wykładamy na warstwę z jasnych herbatników. Przykrywamy kolejną warstwą jasnych herbatników.

  3. Galaretki czerwone (2 szt.) rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej, gotowanej wody. Gdy galaretka powoli zaczyna tężeć, ubijamy schłodzoną śmietankę, dodajemy ser oraz krzepnącą galaretkę. Dokładnie mieszamy. Powstałą masę wykładamy na herbatniki jasne. Przykrywamy warstwą herbatników kakaowych.

  4. Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej, polewamy nią ciasto. Dekorujemy rodzynkami i migdałami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń