Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z wkładką serową i musem owocowym wymaga dość dużo pracy i czasu lecz warto go przygotować. Polecam.
Biszkopt z makiem: Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i cukier z wanilią. Następnie nie przerywając ubijania dodawać po 1 żółtku. Pod koniec dodać aromat migdałowy.
Mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać, wymieszać z makiem, delikatnie mieszając połączyć z masą jajeczną. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 27/38 cm i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 10-12 minut.
Ciasto kakaowe: Masło, wodę, cukier i kakao włożyć do garnka, gotować 2-3 minuty. Następnie odlać pół szklanki a resztę ostudzić. Do zimnej polewy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, żółtka, cukier z wanilią i sztywno ubitą pianę z białek, wymieszać.
Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy o takiej samej wielkości jak biszkopt z makiem. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 35-40 minut.
Wkładka serowa: Żółtka oddzielić od białek. Białka z cukrem i cukrem z wanilią ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po 1 żółtku (tak jak na biszkopt). Przemielony ser zmiksować z mlekiem, budyniem i olejem. Pod koniec delikatnie wymieszać z ubitymi jajkami.
Masę serową wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki takiej jak poprzednie ciasta, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30 minut.
Mus truskawkowy: Truskawki z wodą gotować 2-3 minuty, zmiksować, dokładnie wymieszać z galaretką ( w razie potrzeby dosłodzić), odłożyć do stężenia.
Masa budyniowa: W 1 szklance mleka wymieszać mąką, proszek budyniowy i żółtka.
Drugą szklankę mleka zagotować, wlać mleko z mąką i ugotować budyń, ostudzić.
Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo zimny budyń. Doprawić do smaku sokiem z cytryny Polewa: Do odłożonej polewy dodać połamane 2/3 czekolady i śmietanę, podgrzać w kąpieli wodnej. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny lub spirytusem.
Biszkopt makowy i ciasto kakaowe skropić przygotowanym ponczem z wody, soku z cytryny i cukru waniliowego.
Przekładanie ciasta: Ciasto kakaowe posmarować połową masy, włożyć wkładkę serową, wyłożyć pozostałą masę, wyrównać.
Wylać tężejący mus i przykryć biszkoptem makowym. Po wierzchu polać przygotowaną polewą i posypać startą na tarce pozostałą czekoladą.
Pyszne ciasto bez pieczenia, z truskawkowym musem
Odsłon: 11624
Sałatka z burratą, z dodatkiem grillowanej cukinii i brzoskwini. Pyszna i zdr...
Odsłon: 158
Lato w tym roku rozpieszcza nas upalną pogodą. Podczas tak gorących dni milo...
Odsłon: 364
Usmażone bitki z karczku podane z ugotowanymi ziemniakami okraszonymi zeszklo...
Odsłon: 234
Moja propozycja na bagietki idealne. Będą doskonałe do dań z grilla, ale równ...
Odsłon: 4179
Sałatka z burratą, z dodatkiem grillowanej cukinii i brzoskwini. Pyszna i zdr...
Odsłon: 158
Lato w tym roku rozpieszcza nas upalną pogodą. Podczas tak gorących dni milo...
Odsłon: 364
Usmażone bitki z karczku podane z ugotowanymi ziemniakami okraszonymi zeszklo...
Odsłon: 234
Moja propozycja na bagietki idealne. Będą doskonałe do dań z grilla, ale równ...
Odsłon: 4179
Składniki
Biszkopt z makiem: Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i cukier z wanilią. Następnie nie przerywając ubijania dodawać po 1 żółtku. Pod koniec dodać aromat migdałowy.
Mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać, wymieszać z makiem, delikatnie mieszając połączyć z masą jajeczną. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 27/38 cm i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 10-12 minut.
Ciasto kakaowe: Masło, wodę, cukier i kakao włożyć do garnka, gotować 2-3 minuty. Następnie odlać pół szklanki a resztę ostudzić. Do zimnej polewy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, żółtka, cukier z wanilią i sztywno ubitą pianę z białek, wymieszać.
Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy o takiej samej wielkości jak biszkopt z makiem. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 35-40 minut.
Wkładka serowa: Żółtka oddzielić od białek. Białka z cukrem i cukrem z wanilią ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po 1 żółtku (tak jak na biszkopt). Przemielony ser zmiksować z mlekiem, budyniem i olejem. Pod koniec delikatnie wymieszać z ubitymi jajkami. Masę serową wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki takiej jak poprzednie ciasta, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30 minut.
Mus truskawkowy: Truskawki z wodą gotować 2-3 minuty, zmiksować, dokładnie wymieszać z galaretką ( w razie potrzeby dosłodzić), odłożyć do stężenia.
Masa budyniowa: W 1 szklance mleka wymieszać mąką, proszek budyniowy i żółtka. Drugą szklankę mleka zagotować, wlać mleko z mąką i ugotować budyń, ostudzić.
Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo zimny budyń. Doprawić do smaku sokiem z cytryny Polewa: Do odłożonej polewy dodać połamane 2/3 czekolady i śmietanę, podgrzać w kąpieli wodnej. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny lub spirytusem.
Biszkopt makowy i ciasto kakaowe skropić przygotowanym ponczem z wody, soku z cytryny i cukru waniliowego. Przekładanie ciasta: Ciasto kakaowe posmarować połową masy, włożyć wkładkę serową, wyłożyć pozostałą masę, wyrównać.
Wylać tężejący mus i przykryć biszkoptem makowym. Po wierzchu polać przygotowaną polewą i posypać startą na tarce pozostałą czekoladą.
Przepisy Desery
Desery
Ciasto kokosowe
Desery
Ciasto trzy w jednym
Desery
Ciasto jogurtowe z owocami, które zawsze wychodzi
Desery
Ciasto z połówkami gruszek
Ciasto kokosowe
Proponuję dziś przepis na pyszne i proste ciasto kokosowe, gdzie kokosowa war...
Odsłon: 86
Ciasto trzy w jednym
Polecam pyszne ciasto w połączenie kokosu, maku i kakao. Ciasto wyszło bardzo...
Odsłon: 208