Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam na rodzinne spotkanie. Biszkopt, ser i brzoskwinie w galaretce.
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 684
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 660
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 251
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 684
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 660
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 251
Składniki
Jajka rozbełtać ze śmietaną. Można to zrobić ręcznie lub mikserem. Wlać do gotującego się mleka. Delikatnie pomieszać. Gotować na wolnym ogniu aż wytrąci się serek. Zdjąć garnek z gazu. Odczekać ok 10 min i zawiesinę wylać na sito wyłożone gazą. Delikatnie ścisnąć gazę, zawinąć. Przyłożyć talerzykiem i pozostawić do rana. Jajka utrzeć na puch z cukrem. Dodawać stopniowo olej. Miksować. Dodać mąkę pomieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia. Masę przełożyć do foremki 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 20 min. Upieczone ciasto wystudzić. Serek utrzeć z miękkim masłem i cukrem pudrem. Dodać śmietanę i sok z cytryny. Miksować. Masa musi być gładka. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Dwie galaretki na 700 ml wody. Biszkopt umieścić ponownie w foremce. Nasączyć brzoskwiniowym syropem z puszki. Na biszkopt rozłożyć ok połowę masy serowej. Porobić kleksy. Do pozostałej masy serowej dodać kakao i wymieszać. Rozłoży na biszkopcie. W puste miejsca między kleksami. Wyrównać. Na wierzchu rozłożyć pokrojone brzoskwinie. Schłodzić. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki. Najlepiej na całą noc. Gotowe.
Polecam