Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierwsze ciasto truskawkowe w tym roku. Lekki biszkopt, truskawkowa pianka, galaretka z truskawkami i bita śmietana. Całość oprószona cynamonem dla podkreślenia smaku. Pyszne, choć na pewno kaloryczne :)
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3149
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 587
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3689
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 263
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 416
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3149
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 587
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3689
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 263
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 416
Składniki
Upiec biszkopt- u mnie w blaszce 30 na 20 cm. Białka ubić na gęstą pianę, pod koniec dodawać po łyżce cukru, następnie po 1 żółtku. Jak powstanie gęsta masa jajeczna dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką. Piec około 30 minut w 160-170 st. Wystudzić, przeciąć na 2 części. Pianka truskawkowa: Galaretkę rozpuścić we wrzątku, ostudzić, ale pilnować aby była płynna. 2 szklanki mleka wlać do wysokiego naczynia, wsypać Śnieżki, ubijać około 4 minut na najwyższych obrotach. Następnie delikatnie wlać tężejącą galaretkę truskawkową. Na pierwszym biszkopcie rozprowadzić 3/4 powstałej masy, przykryć drugim biszkoptem, następnie rozprowadzić pozostałą 1/4 część masy. Schłodzić w lodówce.
Warstwa: galaretka z truskawkami: Galaretkę rozpuścić we wrzątku, ostudzić. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na mniejsze cząsteczki, ułożyć na piance truskawkowej, zalać tężejącą galaretką.Schłodzić w lodówce.
Warstwa śmietanowa: Schłodzoną śmietanę ubić, dosłodzić do smaku cukrem pudrem, rozłożyć równomiernie na galaretce. Schłodzić w lodówce. Oprószyć cynamonem i udekorować świeżymi truskawkami.
Ciasto można przygotować w formie tortu, jest wysokie, sprawdzi się doskonale.