Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam dzisiaj na kolejne ciasto z truskawkami, bardzo wilgotne, puszyste, proste w przygotowaniu, po prostu wyśmienite. Jest to świetna propozycja na deser lub podwieczorek zwłaszcza, że sezon truskawkowy w pełni.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4849
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13170
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5779
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7395
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4849
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13170
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5779
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7395
Składniki
Opłukane i obrane z szypułek truskawki kroimy na połówki. Do miski przekładamy oddzielone od żółtek, białka i ubijamy je na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy porcjami cukier kryształ. Do ubitych białek dodajemy żółtka i wszystko dalej miksujemy. Następnie wlewamy śmietanę oraz olej, wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i całość delikatnie mieszamy łyżką ale nie zbyt długo, tylko do połączenia się wszystkich składników.
Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy posmarownej tłuszczem i posypanej mąką i dokładnie je rozprowadzamy a na wierzchu układamy pokrojone truskawki. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 190°C około 40-50 minut. Upieczone ciasto obficie posypujemy cukrem pudrem.