Do góry

Desery Przepis na:

ciasto z truskawkami i bitą śmietaną..

ciasto z truskawkami i bitą śmietaną..

Autor:

Przepisów i artykułów: 528 Ocena: 18592

Dodano:

Odsłon: 14718

proste i smaczne ciasto; jedno z moich ulubionych nigdy mi się nie znudzi

Składniki

  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki proszku budyniowego śmietankowego (niekoniecznie)
  • śmietana 30% 600ml
  • 2 galaretki rozpuszczone każda w 1 szklance wody
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. białka ubić z cukrem na sztywno, lekko mieszając dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem i budyniem. Ciasto wylać na dużą blachę 25x35cm Piec ok. 35 min. w 160st
    2

  2. Ostudzone ciasto nasączamy. Nasączenie nie jest konieczne ale ja lubię ;) : 0,5 szklanki wody z cukrem i sokiem z cytryny często też dolewam alkohol
    3

  3. Zimną śmietanę ubijamy Układamy bitą śmietanę na biszkopcie na to kładziemy, truskawki i zalewamy tężejącymi galaretkami

  4. Rady

    do bitej śmietany mozna dodać 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 4 łyżeczkach wody ale to nie jest konieczne ja dodaję tylko wtedy gdy ciasto "transportuję"

    Śmietana do ubijania musi być bardzo zimna. Na początku ubijamy na najwyższych obrotach kiedy widzimy że gęstnieje obniżamy obroty bo czasem jak chcemy przedobrzyć może się zważyć!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kacper1970 06 czerwca 2013 Ciasto pyszne tylko mam pytanie. Czy napewno pieczemy je w temp 160 stopni? Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń