Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, delikatny biszkopt przełożony galaretką z truskawkami i bitą śmietana. Ciasto jest smaczne, proste do wykonania, polecam.
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24771
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 75
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24771
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 75
Składniki
Przygotowujemy biszkopt - Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier i dalej ucierając dodajemy również żółtka i wlewamy olej. Mąki, proszek przesiewamy przez sitko i mieszamy delikatnie szpatułką.
Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę (o wymiarach około 25x30 cm) i pieczemy przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu biszkopt studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Galaretki mieszamy z 1 litrem wrzątku, odkładamy do ostudzenia.
Biszkopt przecinamy wzdłuż na dwie równe połówki, na jednej części układamy pokrojone truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Całość przykrywamy drugim blatem ciasta.
Zimną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrami aż będzie sztywna, następnie wsypujemy zagęstniki do śmietany, chwilę dalej ubijamy.
Ubitą śmietanę wykładamy na wierzch i dekorujemy pokrojonymi truskawkami. Ciasto chłodzimy kilka godzin przed podaniem.