Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, delikatny biszkopt przełożony galaretką z truskawkami i bitą śmietana. Ciasto jest smaczne, proste do wykonania, polecam.
Zimą i na przedwiośniu na stołach królują bulwy i korzenie, a nie pomidory, c...
Odsłon: 58
Polecam na kolację.
Odsłon: 178
Lime Curd czyli Lemon Curd, ale z limonek ;). Krem świetnie sprawdzi się do l...
Odsłon: 18
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 252
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 968
Zimą i na przedwiośniu na stołach królują bulwy i korzenie, a nie pomidory, c...
Odsłon: 58
Polecam na kolację.
Odsłon: 178
Lime Curd czyli Lemon Curd, ale z limonek ;). Krem świetnie sprawdzi się do l...
Odsłon: 18
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 252
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 968
Składniki
Przygotowujemy biszkopt - Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier i dalej ucierając dodajemy również żółtka i wlewamy olej. Mąki, proszek przesiewamy przez sitko i mieszamy delikatnie szpatułką.
Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę (o wymiarach około 25x30 cm) i pieczemy przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu biszkopt studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Galaretki mieszamy z 1 litrem wrzątku, odkładamy do ostudzenia.
Biszkopt przecinamy wzdłuż na dwie równe połówki, na jednej części układamy pokrojone truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Całość przykrywamy drugim blatem ciasta.
Zimną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrami aż będzie sztywna, następnie wsypujemy zagęstniki do śmietany, chwilę dalej ubijamy.
Ubitą śmietanę wykładamy na wierzch i dekorujemy pokrojonymi truskawkami. Ciasto chłodzimy kilka godzin przed podaniem.