Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z truskawkami i rabarbarem

Ciasto z truskawkami i rabarbarem

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 1125

Dodano:

Odsłon: 139

Pyszne i łatwe do przygotowanie ciasto, które bardzo szybko znika ze stołu.

Składniki

  • mąka pszenna 3 szkl
  • żółtka 3 szt
  • masło 25 dag
  • ocet 1 łyżka
  • cukier puder 10 dag
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • rabarbar 1/2 kg
  • miód 3 łyżki
  • truskawki 1 kg
  • białka 2 szt
  • cukier 2 łyżki
  • herbatniki pokruszone 1 szkl
  • kisiel wiśniowy lub żurawinowy 1 szt
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto z truskawkami i rabarbarem

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekać z masłem, dodać żółtka i ocet, zgnieść. 1/4 ciasta odłożyć do zamrażarki, resztę zawinąć i odłożyć do lodówki na 1/2 godziny.

  2. Pokrojony rabarbar blanszować na rozgrzanym miodzie, ostudzić.

  3. Schłodzone ciasto rozwałkować i ułożyć w brytfannie o wymiarach 21/37cm. Nakłuć widelcem, posypać pokruszonymi herbatnikami. Ułożyć umyte i bez szypułek truskawki i rabarbar.


  4. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z kisielem. Na owocach łyżeczką ułożyć stożki z piany.

  5. Po wierzchu posypać startym na tarce o dużych oczkach ciastem z zamrażarki. Blaszkę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika.

  6. Piec około 35-40 minut w temp 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń