Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z truskawkami na maślance

Ciasto z truskawkami na maślance

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 1779

Dodano:

Odsłon: 329

pyszne,proste ciasto z truskawkami

Składniki

  • 350 g mąki pszennej
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 20 g Mąki Szymanowskiej
  • 50 g tartych migdałów
  • truskawki ok 300 g
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na początku przygotowujemy kruszonkę. Do miski przekładamy masło, cukier, mąkę i migdały. Wszystko łączymy rozcierając w palcach. Gotową kruszonkę odstawiamy.
    Blaszkę o wymiarach 25x28cm natłuszczamy i posypujemy tartą bułką lub wykładamy blaszkę papierem do pieczenia.Następnie przygotowujemy ciasto. W jednej misce łączymy wszystkie składniki suche a w drugiej składniki mokre. Następnie mieszamy zawartość obu misek. Ciasto przekładamy do przygotowanej blaszki. Na wierzchu układamy truskawki, najlepiej kroimy je na pół lub w ćwiartki
    Posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 C i pieczemy ok 40 minut, do suchego patyczka.Jeśli ktoś chce może posypać ciasto jeszcze cukrem pudrem,
    SMACZNEGO!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń