Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kakaowy biszkopt, wiśnie, słodki krem i chrupiące migdały....
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9592
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1106
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4441
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 209
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20894
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9592
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1106
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4441
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 209
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20894
Składniki
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę i kakao przesiać przez sitko, dodać do jajek, delikatnie wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec przez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Wyciągnąć z piekarnika, wystudzić.
Wiśnie rozmrozić. Galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzącej wody, dodać wiśnie, wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
Serek mascarpone wymieszać z mlekiem skondensowanym. Likier wiśniowy wymieszać z wodą, cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
Używając pędzelka nasączyć biszkopt ponczem. Na biszkopt wyłożyć tężejącą galaretkę, na wierzchu rozsmarować krem. Ciasto włożyć do lodówki do schłodzenia.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, wystudzić. Gotowe ciasto posypać prażonymi płatkami migdałowymi.