Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto ze śliwkami pod bezową chmurką

Ciasto ze śliwkami pod bezową chmurką

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 1414

Dodano:

Odsłon: 699

Taka moja śliwkowa wariacja

Składniki

  • 250 g mąki
  • 250 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • ok 500 g śliwek
  • cukier do posypania śliwek
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto ze śliwkami pod bezową chmurką

Przygotowanie

  1. Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia a następnie masło. Całość siekamy nożem. Dodajemy żółtka i zagniatamy gładkie ciasto. Blachę o wymiarach 26x36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Rozprowadzamy równomierni ciasto.

  2. Ze śliwek wyjmujemy pestki, układamy je na cieście (skórką do dołu). Jeśli śliwki są dość kwaśne posypujemy je cukrem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°, wstawiamy ciasto. Zapiekamy ok 20 minut.

  3. Kiedy ciasto się piecze z białek ubijamy sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Na zapieczone ciasto wykładamy pianę. Ja wykładałam ją łyżka po łyżce obok siebie aby powierzchnia bezy była nierównomierna. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20-30 minut w temperaturze 170° aż nasza beza będzie złota. Pozostawiamy z lekko uchylonymi drzwiczkami w piekarniku do ostygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń