Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znane i lubiane przez wszystkim ciasto w paski. Na dodatek proste w przygotowaniu.
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3288
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3288
Składniki
WYKONANIE: Całe jajka (w temp. pokojowej) ubijamy z cukrami na białą i puszystą masę. Wlewamy stopniowo wodę oraz olej. Krótko miksujemy. Trzy szklanki mąki przesiewamy z proszkiem, dodajemy po łyżce do ciasta i delikatnie mieszamy szpatułką, aż do wyczerpania mąki. Ciasto przelewamy do 2 identycznych misek. do 1 części ciasta wsypujemy 2 łyżki mąki, do 2 miski- 2 łyżki kakao. Delikatnie mieszamy. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Na środek nakładamy 2 łyżki jasnego ciasta a na to 2 łyżki ciemnego. Robimy tak do wyczerpania ciasta. Pieczemy 20 minut w 160 st. C (góra dół), po tym czasie ustawiamy na 180 st. C i jeszcze pieczemy przez 40 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku. Smacznego :) Przepis na tortownicę o śr. 22 cm.