Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Clafoutis (czyt. klafuti) to pyszny, aromatyczny i prosty w przygotowaniu francuski deser, pochodzący z regionu Limousin. Receptura ciasta jest podobna do naleśnikowego. Po upieczeniu ciasto ma delikatną konsystencję, przypominającą gęsty budyń, w którym zatopione są owoce. Możemy przygotować go z rozmaitymi owocami oraz zapiekać w różnej wielkości formach. Clafoutis pysznie smakuje na ciepło, podany z gałką lodów oraz zimno jako lekki deser na upalne dni.
FORMA: Do wypieku użyłam dwóch żaroodpornych form o wymiarach 22,5 x 13 x 4,5 cm
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13219
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2566
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3714
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4704
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13219
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2566
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3714
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4704
Składniki
Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy cukier waniliowy, mleko, mąkę oraz szczyptę soli i miksujemy wszystkie składniki lub energicznie mieszamy trzepaczką. Na koniec do masy dodajemy ostudzone masło i ponownie mieszamy.
Formy smarujemy masłem i układamy w nich umyte i osuszone owoce (czereśnie drylujemy). Owoce zalewamy przygotowanym ciastem. Formy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) na około 35 minut.
Clafoutis możemy podawać na ciepło lub zimno. Do jego przygotowania świetnie sprawdzą się także wiśnie oraz owoce leśne.
Ciasto przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Świetnie smakuje z dodatkiem gałki lodów.