Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, bezglutenowy deser z francuskim rodowodem. Można go też przygotować z wykorzystaniem zwykłej pszennej mąki, bo przecież nie każdy musi unikać glutenu, prawda?
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 1507
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 239
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 247
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 238
Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...
Odsłon: 8491
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 1507
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 239
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 247
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 238
Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...
Odsłon: 8491
Składniki
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Żaroodporną foremkę wysmarować masłem i na dnie rozsypać czereśnie bez pestek (pewnie można i z pestkami, ale wypluwanie pestek w eleganckim i miłym towarzystwie nie jest ani łatwe, ani ładne).
Jajka z solą ubić mikserem lub trzepaczką i wciąż ubijając, dodawać kolejno cukier, mąkę ryżową, kokosową, amarantusową, aromat migdałowy oraz mleko i kremówkę.
Gotowe ciasto wylać na czereśnie i wstawić do piekarnika na 30 minut. Po upływie tego czasu posypać wierzch zapiekanki płatkami migdałów i dopiekać jeszcze przez 15-20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do lekkiego przestudzenia, następnie przez sitko oprószyć cukrem pudrem. Clafoutis z czereśniami podajemy ciepły.