Do góry

Desery Przepis na:

Cocoa and oatmeal thumbprint cookies, czyli kakaowo-owsiane ciasteczka z... odciskiem kciuka

Cocoa and oatmeal thumbprint cookies, czyli kakaowo-owsiane ciasteczka z... odciskiem kciuka

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 2205

Dodano:

Odsłon: 347

Thumbprint cookies pieczone są w ilościach hurtowych w niemal każdym brytyjskim domu. Wcale mnie fakt ten nie dziwi, gdyż ciasteczka są ekspresowe i bardzo nieskomplikowane w przygotowaniu, pyszne w smaku i niezwykle urocze w wyglądzie. Tradycyjne ciasto przygotowuje się z masła, mąki i cukru, a następnie lepi kuleczki i odciska w każdej kciuk, tworząc pośrodku wgłębienie. „Thumbprint” oznacza wszakże „odcisk kciuka”! Po upieczeniu wypełnia się ciasteczka dżemem lub marmoladą. Lecz od czego wyobraźnia! Takie klasyczne ciasto wzbogacić można, podle własnych upodobań o najróżniejsze dodatki, jak kakao, mielone orzechy, płatki owsiane, aromaty smakowe, ekstrakty i przyprawy, a dziurkę kciukową wypełniać można, czym dusza zapragnie! Moja dusza, a mieści się ona głównie w żołądku, zapragnęła kakao i nutelli.

Składniki

  • na ok. 25 ciasteczek:
  • 115g płatków owsianych zwykłych
  • 75g mąki pszennej
  • 25g kakao
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 115g masła
  • 60g ciemnego cukru muscovado
  • 1 jajko
  • 5 łyżek nutelli
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Cocoa and oatmeal thumbprint cookies, czyli kakaowo-owsiane ciasteczka z... odciskiem kciuka

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWUJEMY SIĘ

    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dwie standardowe blachy piekarnikowe wykładamy papierem do pieczenia.

  2. ROBIMY CIASTECZKOWĄ MASĘ

    Do miski wsypujemy mąkę, sodę, kakao oraz płatki owsiane i mieszamy dokładnie, aby składniki się połączyły.
    Do drugiej miski wrzucamy miękkie masło i wraz z cukrem ucieramy niespiesznie na lekką, puszystą masę. Następnie wbijamy jajko i miksujemy dokładnie, do połączenia składników. Jeśli ciasto jest już jednolite, odkładamy mikser i łapiemy w dłoń drewnianą łychę. Do ciasta dodajemy mieszankę mączno-kakaową i łączymy ją dokładnie z masą. Ja wstępnie staram się przemieszać ciasto łyżką, a następnie przechodzę na tryb ręczny. Nie staram się przy tym być super-delikatna, zagniatam, zgniatam i maltretuję masę, aby w miarę równo rozłożyć w niej płatki. Gotowa masa ciasteczkowa powinna być gęsta i lepiąca.

  3. ROBIMY CIASTECZKA

    Nadszedł czas na formowanie ciasteczek. Dłonie moczymy w wodzie, a następnie z powstałego ciasta odrywamy niewielkie porcje (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego) i robimy z nich zgrabne kuleczki. Rozkładamy na blachach i delikatnie spłaszczamy. Pamiętamy oczywiście o tym, aby pomiędzy ciasteczkami zachować odległości, gdyż będą rosły. Tego rodzaju ciasteczka zazwyczaj rozkłada się na blasze w czterech rzędach po cztery. Wtedy mamy pewność, że się nie posklejają. Na koniec w każdym ciasteczku odciskamy dumnie kciuk, tworząc niewielkie wgłębienie.

  4. PICHCIMY CIASTECZKA

    Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do piekarnika na 10-12 minut. Powinny się odrobinę rozrosnąć i oszałamiająco zapachnieć! Po wyjęciu blachy z piekarnika zostawiamy ciasteczka w spokoju przez 2-3 minuty, gdyż zaraz po upieczeniu są bardzo delikatne. Po tym czasie przekładamy na kratkę i studzimy całkowicie, przez co najmniej 30 minut.

  5. OZDABIAMY CIASTECZKA

    Gdy ciasteczka wystygną, zagłębienie po kciuku wypełniamy nutellą. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną końcówką (u mnie tylka 1M) i wyciskamy niewielką ilość na każde ciasteczko. Możemy również nałożyć krem łyżeczką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń