Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 2205
Dodano: 08.11.2016
Odsłon: 347
> 6 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
PRZYGOTOWUJEMY SIĘ
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dwie standardowe blachy piekarnikowe wykładamy papierem do pieczenia.
ROBIMY CIASTECZKOWĄ MASĘ
Do miski wsypujemy mąkę, sodę, kakao oraz płatki owsiane i mieszamy dokładnie, aby składniki się połączyły.
Do drugiej miski wrzucamy miękkie masło i wraz z cukrem ucieramy niespiesznie na lekką, puszystą masę. Następnie wbijamy jajko i miksujemy dokładnie, do połączenia składników. Jeśli ciasto jest już jednolite, odkładamy mikser i łapiemy w dłoń drewnianą łychę. Do ciasta dodajemy mieszankę mączno-kakaową i łączymy ją dokładnie z masą. Ja wstępnie staram się przemieszać ciasto łyżką, a następnie przechodzę na tryb ręczny. Nie staram się przy tym być super-delikatna, zagniatam, zgniatam i maltretuję masę, aby w miarę równo rozłożyć w niej płatki. Gotowa masa ciasteczkowa powinna być gęsta i lepiąca.
ROBIMY CIASTECZKA
Nadszedł czas na formowanie ciasteczek. Dłonie moczymy w wodzie, a następnie z powstałego ciasta odrywamy niewielkie porcje (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego) i robimy z nich zgrabne kuleczki. Rozkładamy na blachach i delikatnie spłaszczamy. Pamiętamy oczywiście o tym, aby pomiędzy ciasteczkami zachować odległości, gdyż będą rosły. Tego rodzaju ciasteczka zazwyczaj rozkłada się na blasze w czterech rzędach po cztery. Wtedy mamy pewność, że się nie posklejają. Na koniec w każdym ciasteczku odciskamy dumnie kciuk, tworząc niewielkie wgłębienie.
PICHCIMY CIASTECZKA
Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do piekarnika na 10-12 minut. Powinny się odrobinę rozrosnąć i oszałamiająco zapachnieć! Po wyjęciu blachy z piekarnika zostawiamy ciasteczka w spokoju przez 2-3 minuty, gdyż zaraz po upieczeniu są bardzo delikatne. Po tym czasie przekładamy na kratkę i studzimy całkowicie, przez co najmniej 30 minut.
OZDABIAMY CIASTECZKA
Gdy ciasteczka wystygną, zagłębienie po kciuku wypełniamy nutellą. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną końcówką (u mnie tylka 1M) i wyciskamy niewielką ilość na każde ciasteczko. Możemy również nałożyć krem łyżeczką.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)