Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pochodzący z Hiszpanii, pyszny, mleczny deser z rześką, cytrynową nutą. Pokryty jest chrupiącą skorupką ze skarmelizowanego cukru. Przypomina nieco creme brulee, choć podobno przepis na krem kataloński powstał dużo wcześniej. Od znanego francuskiego deseru różni go dodatek cytrusów, lżejsza konsystencja i mniej pracochłonny sposób przygotowania.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12355
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1392
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13241
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5511
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12355
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1392
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13241
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5511
Składniki
1 i 2/3 szklanki mleka zagotować ze skórką cytrynową. Po zagotowaniu mleko przecedzić przez sitko.
Żółtka utrzeć z ½ szklanki cukru. Skrobię ziemniaczaną rozmieszać w pozostałej 1/3 szklanki mleka i wlać do masy żółtkowej, wymieszać. Powoli wlewać gorące mleko, cały czas mieszając rózgą.
Całość przelać do rondelka i podgrzewać dokładnie mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Wówczas natychmiast zdjąć rondelek z ognia i przelać krem do kokilek.
Naczynia przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia kremu, po czym włożyć do lodówki na minimum dwie godziny.
Przed podaniem wierzch kremu lekko osuszyć papierowym ręcznikiem, posypać cukrem i skarmelizować palnikiem lub w piekarniku z mocno rozgrzanym grillem. Sam krem bez karmelizacji również smakuje wyśmienicie.
Wskazówka: W przypadku karmelizacji w piekarniku, należy włożyć naczynia na najwyższą półkę, karmelizować do uzyskania skorupki, a po wyjęciu przestudzić.