Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pochodzący z Hiszpanii, pyszny, mleczny deser z rześką, cytrynową nutą. Pokryty jest chrupiącą skorupką ze skarmelizowanego cukru. Przypomina nieco creme brulee, choć podobno przepis na krem kataloński powstał dużo wcześniej. Od znanego francuskiego deseru różni go dodatek cytrusów, lżejsza konsystencja i mniej pracochłonny sposób przygotowania.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 217
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 790
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 925
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 134
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2819
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 217
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 790
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 925
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 134
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2819
Składniki
1 i 2/3 szklanki mleka zagotować ze skórką cytrynową. Po zagotowaniu mleko przecedzić przez sitko.
Żółtka utrzeć z ½ szklanki cukru. Skrobię ziemniaczaną rozmieszać w pozostałej 1/3 szklanki mleka i wlać do masy żółtkowej, wymieszać. Powoli wlewać gorące mleko, cały czas mieszając rózgą.
Całość przelać do rondelka i podgrzewać dokładnie mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Wówczas natychmiast zdjąć rondelek z ognia i przelać krem do kokilek.
Naczynia przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia kremu, po czym włożyć do lodówki na minimum dwie godziny.
Przed podaniem wierzch kremu lekko osuszyć papierowym ręcznikiem, posypać cukrem i skarmelizować palnikiem lub w piekarniku z mocno rozgrzanym grillem. Sam krem bez karmelizacji również smakuje wyśmienicie.
Wskazówka: W przypadku karmelizacji w piekarniku, należy włożyć naczynia na najwyższą półkę, karmelizować do uzyskania skorupki, a po wyjęciu przestudzić.