Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cronuty to oponki, które są połączeniem croissanta i donuta. Wychodzą lekkie, puszyste, wyjątkowo maślane z chrupiącą skórką. Możesz przygotować je w klasyczny sposób, oprószone cukrem puderem, zanurzone w lukrze lub czekoladzie z dodatkiem orzechów, ale świetnym pomysłem będzie podanie ich z kremem pâtissière.
Miska, mikser, rondelek, głęboki garnek lub patelnia
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4375
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 737
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4375
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 737
Składniki
Przygotuj zaczyn. Drożdże rozpuść w ciepłej (nie gorącej) wodzie, używając 15 g drożdży, 60 ml wody i 5 g cukru. Odstaw na kilka minut minut.
Do dużej miski wsyp przesianą wcześniej mąkę. Dodaj podgrzane ciepłe, ale nie gorące mleko z cukrem, a następnie dodaj 2 jajka i szczyptę soli. Całość wymieszaj.
Masło pokrój w kostkę i dodaj do miski z mąką, mlekiem i jajkami. Całość zagniataj lub zmiksuj. Gdy ciasto będzie gotowe, uformuj z niego kulę i odstaw na godzinę do podwojenia objętości.
Rozwałkuj ciasto na około 2 cm grubości, a następnie wycinaj większe koła, np. za pomocą kubka lub specjalnej formy oraz mniejsze kółka w środku. Wyciągnij środek, ale nie pozbywaj się go, możesz go również usmażyć.
Cronuty odstaw na 30 minut.
Do garnka wlej olej i rozgrzej go do 180 stopni. Smaż cronuty przez dwie minuty z każdej strony. Odcedź lub odsącz ręcznikiem papierowym.
Pączki oprósz cukrem pudrem lub przygotuj polewę czekoladową.
Przepis na polewę. Do rondelka wrzuć łyżkę masła oraz tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej i gotuj na średnim ogniu. Mieszaj całość do jednolitej masy.
Polej cronuty płynną czekoladą. Możesz opcjonalnie dodać posiekane orzechy na wierzch cronutów.