Do góry

Desery Przepis na:

Cuszima

Cuszima

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2789

Dodano:

Odsłon: 10197

Po prostu niebo w gębie. Nie wierzycie? Spróbujcie sami, a na pewno podzielicie mój pogląd. Przepis z książki 100 nowych ciast Siostry Anastazji

Składniki

  • Biszkopt jasny:
  • 4 jajka
  • 8 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • Biszkopt czekoladowy: 4 jajka 8 łyżek cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu
  • Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego 1 kostka masła 3/4 szklanki cukru 1 opakowani
  • Masa truskawkowa: 1/2 kg truskawek - mogą być mrożone 3 galaretki truskawkowe
  • Masa śmietankowa: 1/2 litra śmietany kremówki 1 galaretka czerwona 2-3 łyżki cukru 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
  • Polewa: 1 kostka masła 2 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1/4 szklanki mleka
> 6 os. > 60 min trudne drogie
Reklama
Reklama
Cuszima

Przygotowanie

  1. Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę dodając po trochu cukru oraz po jednym żółtku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i delikatnie przesiewam do masy jajecznej. Na końcu dodaję ocet, przemieszam ze sobą wszystkie składniki. Ciasto przelewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę przez 45 min w temp. 160\'C. Biały biszkopt wyjmuję i odstawiam do wystygnięcia. Tak samo szykuję biszkopt czekoladowy: białka ubijam na pianę dodając cukier i po jednym żółtku. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao mieszam razem i przesiewam do masy. Na końcu daję ocet i piekę 45 min w temp. 160\'C. Gotowe odstawiam, aby wystygło.
    Z mleka odlewam pół szklanki, resztę mleka gotuję, a w pozostawionym mleku rozprowadzam proszek budyniowy i wlewam na gotujące mleko. Na wierzch kładę folię spożywczą, by nie wytworzył się kożuch i odstawiam w chłodne miejsce. Masło ucieram z cukrem na pianę i dodaję porcjami zimny budyń. Masę budyniową wykładam na ostudzony biszkopt czekoladowy.. Truskawki(rozmrożone) miksuję, podgrzewam dodając suche galaretki i mieszam do zagotowania. Połowę musu wykładam na masę budyniową, na musie układam okrągłe biszkopty namoczone w ciepłym mleku i przykrywam resztą musu truskawkowego. Kremówkę ubijam na sztywno dodając cukier i tężejącą galaretkę, uprzednio rozpuszczoną w 1/4 szklanki gorącej wody. Masę śmietankową wykładam na zastygnięty mus truskawkowy. Na wierzchu kładę biszkopt biały. Składniki polewy rozpuszczam w garnuszku i polewam tym wierzch ciasta.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

SPAJKI 27 listopada 2014 Super ciasto.Upiekłam, wyszło znakomite. Zniknęło w mgnieniu oka. Cała rodzinka była zachwycona. I domaga się kolejnego.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

benia4417 08 kwietnia 2014 Ciasto pięknie wygląda , ale jaka ma być foremka:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 07 kwietnia 2014 będę robić na bank, podziwiam to ciasto już od kilkunastu miesięcy :)pięknie Ci wyszło :) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulka12 07 kwietnia 2014 Jak Siostry Anastazji to można brać w ciemno. Zawsze są pyszne. A to wygląda rewelacyjnie.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 07 kwietnia 2014 na pewno niebo w gębie,i na co tu się zdecydować ,jak tyle wspaniałych ciach? Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń