Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki i prosty w przygotowaniu torcik z bitą śmietaną i galaretką. Idealny n...
Odsłon: 891
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 154
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 3118
Szybki i prosty w przygotowaniu torcik z bitą śmietaną i galaretką. Idealny n...
Odsłon: 891
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 154
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 3118
Składniki
Podgrzać mleko lub napój roślinny, do ok 1/4 szklanki mleka wsypać drożdże, dobrze wymieszać i odstawić na ok. 5 min w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać cukier, wymieszać i wlać mleko z drożdżami i resztę mleka. Wymieszać łyżką, a następnie dodać jajko i żółtka. Ciasto można wyrobić w robocie kuchennym lub ręcznie. Po ok 3-5 min wyrabiania dodać masło i wyrabiać ok 10 min, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. W rondelku podgrzewamy masło, cynamon i cukry do momentu rozpuszczenia się masła. Odstawiamy do przestygnięcia.
Blat posypujemy mąką, wykładamy ciasto i chwilkę wyrabiamy. Dzielimy na 2 części, każdą część rozwałkowujemy na prostokątny placek. Nadzienie też dzielimy na 2 części. Na placki wykładamy nadzienie. Zawijamy w rulon i kroimy po 8 kawałków z każdej części. Wyłożyć cynamonki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na ok 15-20 min. Potem smarujemy je rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w 180°C, do ładnego zarumienienia ok 20 min. Smacznego !