Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 25-11-2012
Świąteczne , cynamonowe babeczki z kremem pomarańczowym i mandarynkami.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 226
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1272
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4035
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1008
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 226
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1272
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4035
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1008
Składniki
Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy powoli wodę, olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dokładnie mieszamy. Z powstałej części odkładamy 1 czubatą łyżkę. Dodajemy do niej 1 łyżeczkę kakao. Mieszamy.
Do foremek ( ja jak zwykle używałam silikonowych - polecam! ) nakładamy jasne ciasto ( mniej więcej do 3/4 wysokości ).Do osobnej foremki wkładamy ciemne ciasto.
Piekarnik rozgrzewamy do 190C i pieczemy muffinki ok. 25-30 minut ( do "suchego patyczka" ).Chwilę studzimy.Z jasnych muffinek delikatnie ścinamy górę na prosto( powinna nam wyjść kopułka po upieczeniu ).Ciemną muffinkę drobniutko siekamy.
Robimy krem: Gotujemy budyń na mleku. Studzimy. Masło uciekamy z cukrem. Cały czas ucierając, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Na koniec wlewamy likier i dokładnie mieszamy. Polewamy muffinki ... posypujemy pokruszonym ciemnym ciastem i zdobimy cząstkami mandarynek.