Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne niemieckie ciasteczka nazywane Zimtsterne. Moje ulubione ze wszystkich ciasteczek adwentowych.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 518
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 811
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 518
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 811
Składniki
Białko, szczyptę soli, sok z cytryny ubić na pianę. Wsypać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. 3 łyżki piany odłożyć. Do reszty dosypać cukier waniliowy, cynamon, orzechy i migdały. Nakryć i odstawić na dwie godziny do lodówki.
Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość około 3/4 cm. Najlepiej użyć do tego woreczka do mrożonek, rozciętego na pół. Ciasto rozwałkujemy pomiędzy dwoma ściankami woreczka, najlepiej foremką zanurzoną w cukrze, wycinamy gwiazdki i kładziemy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
Do odłożonej piany dodajemy parę kropli wody, mieszamy i smarujemy nasze gwiazdki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 150 stopni, na najniższym poziomie, około 15-18 minut. Razem z papierem do pieczenia wyjąć z piekarnika, ochłodzić. Można posypać cynamonem.
Ciasto można pociąć nożem na kwadraciki, zamiast gwiazdek..