Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne niemieckie ciasteczka nazywane Zimtsterne. Moje ulubione ze wszystkich ciasteczek adwentowych.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94269
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2842
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3608
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1676
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94269
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2842
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3608
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1676
Składniki
Białko, szczyptę soli, sok z cytryny ubić na pianę. Wsypać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. 3 łyżki piany odłożyć. Do reszty dosypać cukier waniliowy, cynamon, orzechy i migdały. Nakryć i odstawić na dwie godziny do lodówki.
Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość około 3/4 cm. Najlepiej użyć do tego woreczka do mrożonek, rozciętego na pół. Ciasto rozwałkujemy pomiędzy dwoma ściankami woreczka, najlepiej foremką zanurzoną w cukrze, wycinamy gwiazdki i kładziemy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
Do odłożonej piany dodajemy parę kropli wody, mieszamy i smarujemy nasze gwiazdki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 150 stopni, na najniższym poziomie, około 15-18 minut. Razem z papierem do pieczenia wyjąć z piekarnika, ochłodzić. Można posypać cynamonem.
Ciasto można pociąć nożem na kwadraciki, zamiast gwiazdek..