Do góry

Desery Przepis na:

Cynamonowe gwiazdki

Cynamonowe gwiazdki

Autor:

Przepisów i artykułów: 367 Ocena: 7106

Dodano:

Odsłon: 2735

Delikatne ciasteczka na bazie bialka, bez maki, która zastepuja mielone migdaly i orzechy laskowe. Prawdziwe delicje na swieta.

Składniki

  • 3 białka
  • 300 g cukru pudru
  • szczypta soli morskiej
  • 200 g mielonych orzechów laskowych
  • 300 g mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki likieru migdałowego lub aromat migdałowy
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Cynamonowe gwiazdki

Przygotowanie

  1. Z podanej ilosci skladników wychodzi ok 50 ciasteczek.

    Ubic bialka, dodac do nich cukier i ubijac jeszcze chwile, do momentu, az masa bedzie blyszczaca.
    Odlozyc 2-3 lyzki. a reszte wymieszac z orzechami laskowymi, migdalami, cynamonem i sola, az powstanie geste ciasto.
    Wlozyc ciasto do lodówki na 10-15 minut, nastepnie je rozwalkowac i wyciac gwiazdki.
    Ciasto jest lepiace, dlatego nalezy posypac powierzchnie do walkowania cukrem pudrem. Foremke do wwycinania gwiazdek równiez maczac czesto w cukrze pudrze.
    Nastepnie posmarowac gwiazdki odlozona masa bialkowa.

  2. Piec na najnizszej szynie w temp. 120° C ok.15 minut, nastepnie zmniejszyc temperature do 100° C i piec dalsze 25 minut. Opcjonalnie mozna piec 15 minut w temp. 150° C
    Ciasteczka po upieczeniu sa bardzo miekkie, ale twardnieja po ostudzeniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (26)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń