Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne ciasteczka na bazie bialka, bez maki, która zastepuja mielone migdaly i orzechy laskowe. Prawdziwe delicje na swieta.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15915
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1589
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15915
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1589
Składniki
Z podanej ilosci skladników wychodzi ok 50 ciasteczek. Ubic bialka, dodac do nich cukier i ubijac jeszcze chwile, do momentu, az masa bedzie blyszczaca. Odlozyc 2-3 lyzki. a reszte wymieszac z orzechami laskowymi, migdalami, cynamonem i sola, az powstanie geste ciasto. Wlozyc ciasto do lodówki na 10-15 minut, nastepnie je rozwalkowac i wyciac gwiazdki. Ciasto jest lepiace, dlatego nalezy posypac powierzchnie do walkowania cukrem pudrem. Foremke do wwycinania gwiazdek równiez maczac czesto w cukrze pudrze. Nastepnie posmarowac gwiazdki odlozona masa bialkowa.
Piec na najnizszej szynie w temp. 120° C ok.15 minut, nastepnie zmniejszyc temperature do 100° C i piec dalsze 25 minut. Opcjonalnie mozna piec 15 minut w temp. 150° C Ciasteczka po upieczeniu sa bardzo miekkie, ale twardnieja po ostudzeniu.