Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupkie ciasto francuskie, soczyste i słodkie jabłko a do tego aromatyczny cynamon. Tylko tyle wystarczy by powstały pyszne mini szarlotki. Te ciasteczka to super alternatywa dla klasycznej szarlotki na kruchym cieście.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4131
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11307
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6490
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5474
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13505
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5277
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4131
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11307
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6490
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5474
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13505
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5277
Składniki
Ciasto francuskie rozwijamy i tniemy wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości około 1,5cm. Na desce układamy dwa paski obok siebie a na nich prostopadle dwa kolejne (powinna powstać kratka). Na tak przygotowanym cieście układamy plaster jabłka i obficie posypujemy cukrem cynamonowym. Paski ciasta zakładamy na plaster jabłka i zlepiamy. Tak postępujemy z resztą ciasta i jabłek.
Gotowe ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde z nich smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem cynamonowym. Pieczemy je przez około 10-12 minut w temperaturze 200 stopni.