Do góry

Desery Przepis na:

Cytrynowe ciasto z cukinią

Cytrynowe ciasto z cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 72 Ocena: 1486

Dodano:

Odsłon: 4258

Moje ulubione ciasto marchewkowe może czuć się zagrożone, bo na horyzoncie pojawił się godny warzywny konkurent. Aromatyczne, delikatne, bardzo wilgotne ciasto z cukinią, które w duecie z białą czekoladą kładzie na łopatki. O tym, że jest błyskawiczne i dziecinnie proste chyba już nie muszę pisać. Koniecznie zajrzyjcie do warzywnika i wypróbujcie przepis.

Składniki

  • Ciasto:
  • Ważne: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  • 1 szklanka młodej cukinii startej na grubych oczkach
  • 2 szklanki (300 g) mąki
  • 1 szklanka (200 g) drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki (25 g) cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki (125 ml) oleju
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka (4 g) proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka (4 g) sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 cytryny + 2 łyżki soku z cytryny
  • Dodatkowo:
  • 1 tabliczka (100 g) białej czekolady
  • 2 łyżki (30 ml) śmietanki 30%
  • garść orzechów (u mnie orzechy pistacjowe wymieszane z nerkowcami, ale równie dobrze sprawdzą się migdały)
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Cytrynowe ciasto z cukinią

Przygotowanie

  1. 1) W misce za pomocą rózgi kuchennej wymieszać jajka, olej, cukier, cukier waniliowy, skórkę otartą z cytryny oraz sok.

    3) Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz solą, a na konieć starta cukinię i ponownie wymieszać (bardzo krótko, tylko do połączenia składników!).

    4) Ciasto przełożyć do formy (12 cm x 31 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.

    5) Piec 45 min (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

    6) Przygotować polewę: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką, w tym celu połamaną na kawałki czekoladę wraz ze śmietanką umieszczamy w miseczce nad garnkiem z wrzącą wodą, tak aby roztopiło ją ciepło pary, dzięki temu unikniemy przypalenia czekolady.

    7) Gotowe ciasto wystudzić, udekorować polewą z białej czekolady i posiekanymi orzechami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń