Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cygaretki to pyszne i chrupiące rureczki, które są wspaniałym dodatkiem do popołudniowej kawy lub wspaniałą przekąską na długie jesienne wieczory. Poza walorami smakowymi to dobry sposób na wykorzystanie białek pozostałych po innych wypiekach.
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 310
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone owinięte w chrupiący boczek to klasyczne danie w nie...
Odsłon: 3802
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 310
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone owinięte w chrupiący boczek to klasyczne danie w nie...
Odsłon: 3802
Składniki
Masło z cukrem pudrem i śmietaną utrzeć do białości.
Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo po 1 białku. Następnie dodać przesianą mąkę, sok z cytryny i aromat. Miksować do czasu aż ciasto stanie się lśniące i gładkie.
Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce łyżką nakładać porcje ciasta i cienko rozsmarować tworząc koła o średnicy 7-8 cm. ( na blaszce jednorazowo najlepiej robić po 3-4 sztuki )
Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 5 minut. Gdy brzegi krążków zaczną się złocić, wyjąć blaszkę z piekarnika i szybko za pomocą noża lub łopatki zdjąć po jednym placuszku. Jeszcze gorące zawijać na ołówek, docisnąć dłonią i jeszcze ciepłe szybko zsunąć z ołówka.