Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 1098
Dodano: 03.05.2010
Odsłon: 21784
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotować biszkopt: żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia, na końcu pianę z białek, delikatnie wymieszać (można dodać kilka kropel aromatu cytrynowego). Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Upiec.
Masa cytrynowa: wycisnąć sok z cytryn, uzupełnić go wodą tak by razem było 2,5 szkl. Zagotować z cukrem. Budynie rozpuścić w 0,5 szkl. wody, wlać do gotującej wody cytrynowej, ugotować budyń. Masło utrzeć, dodawać stopniowo osudzony budyń, razem ucierać.
Masa śmietanowa: żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku, wystudzić. Utrzeć śmietanę kremówkę razem ze śnieżką, stopniowo wlewać osudzoną żelatynę. Masę włożyć na chwilę do lodówki, żeby wytężała.
Z biszkoptu usunąć papier. Na biszkopt wyłożyć masę cytrynową, ułożyć na niej plastry ananasa, wyłożyć masę śmietanową. Na wierzchu ułożyć herbatniki, polać polewą.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

nana74j 29 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
czesto robie to ciasto ,jest pyszne.4 Kto głosował? | Odpowiedz

wiola1100 04 maja 2010Zgłoś do usunięcia
do ulubionych napewno go zrobię4 Kto głosował? | Odpowiedz

Annuar 04 maja 2010Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam takie ciasta z cytrusową nutą!4 Kto głosował? | Odpowiedz

wioleta333 03 maja 2010Zgłoś do usunięcia
dobra kawka i takie ciacho , rewelacja ..........4 Kto głosował? | Odpowiedz