Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa cytrynowa szarlotka z serem.
Prosty, szybki obiad . Udka z kurczaka w aromatycznej marynacie, duszony na p...
Odsłon: 23
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 63
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 113
Prosty, szybki obiad . Udka z kurczaka w aromatycznej marynacie, duszony na p...
Odsłon: 23
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 63
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 113
Składniki
Blacha 30 X 18 cm wyłożona papierem do pieczenia. Ciasto. Wszystkie składniki umieścić w misie robota i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu zawinąć w folię i schłodzić w lodówce od 1 do 2 godzin.
Masa jabłkowa. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek pokroić w plasterki. Masło roztopić w dużym garnku. Dodać jabłka i podsmażać, aż jabłka zmiękną. Dodać cynamon, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Jeśli jabłka będą za rzadkie można dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
Masa serowa. Wszystkie składniki przełożyć do miski i krótko zmiksować , tylko do połączenia się składników.
Składanie ciasta. Spód blachy wyłożyć ponad 2/3 ciasta. Wierzch można posypać bułką tartą. Na ciasto wyłożyć jabłka, wyrównać.
Na jabłka położyć masę serową, wyrównać.
Na ser położyć resztę ciasta. Ciasto skubiemy , lekko spłaszczamy między palcami i takie kawałki kładziemy na ser. Po wierzch ścieramy skórkę z cytryny. Ciasto pieczemy w 180 C przez około 60 minut.