Do góry

Desery Przepis na:

Cytrynowy sernik z polewą śmietanową

Cytrynowy sernik z polewą śmietanową

Autor:

Przepisów i artykułów: 520 Ocena: 6946

Dodano:

Odsłon: 8282

Sernik cytrynowy z polewą śmietanową też cytrynową. Sernik na kakaowym spodzie, posypany kokosem, wyszedł bardzo dobry.

Składniki

  • CIASTO KAKAOWE:
  • -150 g. masła -2 żółtka -100 g. cukru pudru -300 g. mąki-1 łyżka kakao
  • -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • MASA SEROWA-CYTRYNOWA:
  • -1,5 kg.sera twarogowego-imperialu -200 g. cukru -5 jajek
  • -sok i skórka otarta z 1,5 cytryny -3 budynie cytrynowe
  • POLEWA ŚMIETANOWA:
  • -250 ml. śmietany 18 % -3 łyżki pudru cukru-1 łyżka soku z cytryny
  • -2 łyżeczki żelatyny -ok.3 łyżki gorącej wody
  • DO POSYPANIA: -50 g.wiórków kokosowych
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ciasto-Zmiksować masło z żółtkami i cukrem pudrem.Przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać śmietanę i na niskich obrotach miksera zmiksować. Wylepić blaszkę 30x40 z papierem do pieczenia. Palce maczać w mące.

  2. Podpiec w 175*C ok.20 min.i ostudzić do letniego.

  3. masa serowa- Jajka zmiksować z cukrem z sokiem i startą skórką z cytryny.Cytrynę przedtem sparzyć,wytrzeć i ścierać tylko część żółtą. Dodać ser, przesiać budynie i zmiksować. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto.

  4. Piec jeszcze ok.50-60 min.w 175*C.(na złoto)

  5. polewa-Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody. Śmietanę wymieszać z cukrem, sokiem i z letnią żelatyną. Zaraz rozsmarować na zimnym serniku.

  6. Posypać kokosem albo zetrzeć białą czekoladę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń