Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodko-kwaśny torcik na bazie jogurtu greckiego. Żeby nie było nudno zarówno w spodzie ciasteczkowym i masie ukryły się czekoladki Yogurette o smaku cytrynowym. Idealne orzeźwienie na upalne dni.
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 32
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 136
Wypróbuj koniecznie ten przepis na pyszną sałatkę brokułową doskonałą na każd...
Odsłon: 239
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 32
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 136
Wypróbuj koniecznie ten przepis na pyszną sałatkę brokułową doskonałą na każd...
Odsłon: 239
Składniki
Biszkopty pokruszyć lub zblendować na pył. Masło roztopić i połączyć z biszkoptami. Czekoladki pokroić na dość drobne kawałki i dodać do masy biszkoptowej. Wyłożyć na spód tortownicy. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy jogurtowej.
Żelatynę namoczyć (5-10 minut wg przepisu na opakowaniu), potem odcisnąć i podgrzać. Kilka łyżek jogurtu dodać do ciepłej żelatyny i dokładnie wymieszać. Potem połączyć z pozostałym jogurtem. Kremówkę ubić na sztywno i dodać do jogurtu. Całość wymieszać i wyłożyć na przygotowany spód. Wyrównać powierzchnię i wstawić na godzinę do lodówki.
Czekoladki pokroić na 3-4 kawałki. Śmietanę mocno podgrzać. Do gorącej włożyć czekoladki i odstawić na 1-2 minuty. Potem całość dokładnie wymieszać i odstawić do ostudzenia. Ostudzoną polewą (temp. pokojowa ew. trochę cieplejszą) polać wierzch tortu. Na koniec, po całkowitym ostygnięciu polewy, ozdobić plasterkami cytryny. Smacznego :)